Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главчев категоричен - няма зависимости от политически лидери

Димитър Главчев
Снимка: БГНЕС

Служебният премиер и министър на външните работи Димитър Главчев отрече да има зависимости от лидери на политически партии при назначаването на областни управители.

В блицпарламентарния контрол той отговори на въпрос на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов за рокади в областните управи.

"Аз искам да ми отговорите, защото с оглед на това, което се случва в момента в ДПС - разпадът и вътрешния конфликт в тази парламентарна група - това, което вие правите в момента поставя под заплаха националната сигурност на Републиката", заяви Костадинов.

Служебният премиер Димитър Главчев подчерта, че решенията му са изцяло съобразени с Конституцията.

"Вие ми задавате отговор - при решенията, които съм взимал, съм се ръководил от конституцията и законите на страната, тъй като, както и вие, съм полагал тази клетва. Естествено, че отговорността е моя, а вие сигурно разполагате с повече информация от мене и аз не знам в коя партия какви процеси текат", обърна се към Костадинов премиерът.

Коментар направи и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. По думите му всяко служебно правителство сменя областни управители.

"Това ми дава повод да се срещна и да изискам веднага от нашите структури в тези области, където ние загубихме изборите от ДПС, да си върнем загубените избиратели в тези райони", каза Борисов.

Служебният премиер коментира и рокадите в службите - Държавна агенция "Национална сигурност", Държавна комисия по сигурността на информацията, ДАТО и Държавна агенция "Разузнаване".

Той декларира, че в решението си се е ръководил от това да продължи ефективната работа на службите.

"Няма нищо по-логично за мен служебно надпартийно, безпристрастно правителство, да придвижи смени на представителите на службите, които са с изтекъл мандат.  Особено както и да вземе предвид мнението на ръководството на службите да се съобрази с мотивите им за смяна на служители. Темата е деликатна и повече конкретика няма какво да споделя", заяви Главчев.

Служебното правителство назначи седем нови областни управители

Припомняме ви, че преди два дни правителството назначи 7 нови областни управители. Те ще ръководят областите Враца, Монтана, Разград, Смолян, Стара Загора, Шумен и Ямбол, като със същото решение бяха освободени досега заемащите длъжността.

От съобщението става ясно, че Севджан Съдкъев, чиято оставка от Надзорния съвет на Агенцията за публични предприятия и контрол Народното събрание отказа да приеме, е назначен за управител на област Разград. 

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна