Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите на НАТО: Пътят на Украйна към членство в НАТО е необратим

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерите на НАТО се договориха, че пътят на Украйна към членство в НАТО е необратим, но все още не са готови да отправят покана към Киев. 

Изтребители Ф-16, дарени от Дания и Нидерландия, вече са на път към Украйна и ще полетят над страната това лято, стана ясно на форума във Вашингтон. 

Съюзниците в НАТО са постигнали съгласие за съществен пакет помощ за Украйна, заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.

С думите, че на своя 75-годишен юбилей Алиансът ще направи нещо повече от официално отбелязване на повода Йенс Столтенберг съобщи какви ще бъдат конкретните решения, с които НАТО ще затвърди подкрепата си за Украйна. Сред тях са дългосрочно обещание за продължаване на военната помощ и обучението на украински военнослужещи, мерки за засилване на противовъздушната отбрана, нови двустранни споразумения за сигурност и засилване на работата по оперативната съвместимост.

"Всички заедно тези пет елемента представляват здрав мост за Украйна към членството в Алианса и аз съм уверен, че след това съюзниците ще потвърдят ангажимента Украйна да стане член на НАТО“, добави той. 

Според източници от Алианса съюзниците ще гарантират на Киев финансиране от минимум 40 милиарда евро за военни доставки през следващата година. 

Очаква се лидерите на страните членки да призоват Китай да прекрати всякаква материална и политическа подкрепа за военните усилия на Русия, а също и да назоват Пекин решителен помагач за войната на Русия срещу Украйна. 

Служебният премиер Димитър Главчев, който представлява страната ни на срещата на върха на НАТО, се срещна с президента на САЩ Джо Байдън. Американският лидер е оценил високо ролята на България на източния фланг на Алианса, твърдят от правителствената пресслужба.

По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна