Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В България харесвам Седемте рилски езера и боб, и баница

Олександра Микулска: В "Храна за размисъл" избрах ястие, пълно със спомени от семейството

Весислава Антонова: На обща трепаза ще се съберат хората от квартала на 27 юли, на ул. "Екзарх Йосиф"

| Интервю
Олександра Микулска от Украйна, "Храна за размисъл"
Снимка: Кадър: youtube

Не вярвах, че някой ще се интересува от нашите истории и много се радвам, че съм част от кампанията „Храна за размисъл“.

Това призна в интервю пред БНР Олександра Микулска от Украйна, едно от лицата на кампанията, в която се представят различни национални ястия и историята на кулинарния майстор.

В „Храна за размисъл“ Олександра разказва своята история и приготвя украинските налистники - палачинки със извара, печени на фурна. Стават за закуска или десерт.

"Избрах най-любимото ястие, пълно със спомени от семейството. Исках да споделя чувството на топлата атмосфера вкъщи“, признава тя.

„По принцип налистники е традиционно ястие за Украйна, но знам, че много хора ги правят,  не само с извара, може солени, сладки, както вие правите баничка“, уточнява украинката.

Олександра Микулска бе представена в рубриката „Разкажи ми България“ в предаването „Пътувай с Хоризонт“ и разказа за напускането на родината си заради войната. Тя е един от участниците в „Храна за размисъл“, инициатива на Агенцията за бежанците, в която се представят традиционни национални ястия и от Афганистан и Сирия.

"Кампанията започна преди месец и ще продължи дълго, ще има инициативи и следващата година", каза журналистът Весислава Антонова.

Олександра Микулска и Весислава Антонова; Снимка: Силвия Великова

За проекта в София има специален ресторант с временен характер - за определено време с определена цел в HRC Академия.

„Имаше над 350 желаещи за тези 5 дни, в които можеше да се опита храната – петстепенно меню – от Афганистан, Сирия и Украйна. Присъстващите си плащат куверти, защото бяха любопитни от храната и историите. Гостите се запознаха с хората и ги разпитваха. Идеята на кампанията е тези рецепти, независимо, че не са само за времето на пъбресторанта, имаме допълнително партньорски ресторанти, те ще си включат в менюто една от рецептите и до нея QR код, който препраща към сайта на кампанията. Така хората да могат се запознаят с историята“, разказа журналистката.

Олександра е на 28 години и от 2 години е в София. Преди войната живее хубав живот в Киев и не иска да остави родината си, но обстоятелствата го налагат.

„Съхраних работата си тук в България, създадох семейство, имам дъщеря на 3 месеца. Хубаво е, че България ни прие и тук сме в мирно време“, казва Олександра. У нас тя харесва природата, но е впечатлена от Седемте рилски езера и манастирите. Изкачвала е Мусала и Черни връх.

"Преди бременността всяка седмица ходехме в планина, купихме си къща в Своге сред гората, защото София е хубава, но ние харесваме повече природата. Впечатли ме, че край Своге няма толкова много хора и можеш да дишаш, нямаш дискомфорта, че си в кошер“, споделя украинката.

Съпругът ѝ е българин и вкъщи той готви.

„Любимо му е месо с ориз, аз харесвам млечна баница, пилешка супа, боб чорба“, издава семейни кулинарни тайни тя.

"Кампанията „Храна за размисъл“ остава отворена и предстои една интересна кампания, в която намираме пресечна точка с храната", разкри Весислава Антонова.

На 27 юли Столична община ще затвори централната улица „Екзарх Йосиф“ и ще съберат хората от квартала на обща трапеза.

„Да споделят храна и съседите да се опознаят по-добре. Казусът е голямата маса, идеята е хората да донесат и приготвена храна от вкъщи“, допълни Весислава Антонова.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна