Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски: Войната се върна в Русия, която я започна

Володимир Зеленски
Снимка: БТА

Полският държавен глава Анджей Дуда пристигна в Киев за честването на Деня на независимостта на Украйна. В реч за националния празник президентът Володимир Зеленски заяви, че е войната се е върнала в Русия, която я започна.

По-рано той благодари на Съединените щати за поредния пакет военна помощ и призова и другите съюзници да ускорят доставките.

Никой в света вече не пита къде е Украйна, сега на всеки континент казват: "Украйна трябва да победи", каза президентът Зеленски в обръщението си в Деня на независимостта. Той подчерта, че Украйна няма нужда от чужди региони, а от мир и спокойствие по цялата граница от 6992-километра.

"Преди 913 дни Русия започна война срещу нас. Тя не само наруши нашите суверенни граници, но премина пределите на жестокостта и здравия разум в стремежа си да ни унищожи. Вместо това днес честваме 33-тия Ден на независимостта на Украйна".

По-рано Зеленски съобщи за военни успехи срещу руските сили в Харковска област и благодари на президента Джо Байдън за поредната американска помощ на стойност 125 млн. долара. Тя включва ракети за противовъздушна отбрана, оборудване за борба с дронове, противотанкови ракети и боеприпаси.

От Киев съобщиха също за атакуван склад за боеприпаси в руската Воронежка област.

Руските военни твърдят, че са нанесли удар по украински части, готвещи се за прехвърляне в Курска област, където Украйна започна изненадваща операция на 6 август.
По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна