Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Киев и Москва си размениха по 115 военнопленници

Украински военнопленници, разменени с руски, 24 август 2024 г.
Снимка: Заленски/платформа "Х"

В събота Русия и Украйна са си разменили общо 230 военнопелнници  - по 115 от всяка страна, съобщава Ройтерс. Подобно на много подобни събития досега, тази размяна се осъществи с посредничеството на Обединените арабски емирства, които приветстваха факта, че са "надежден посредник, подкрепящ дипломацията за разрешаване на кризата между двете страни".

Това е първата подобна размяна, откакто Украйна предприе изненадваща атака в района на Курск в Русия на 6 август - най-голямата атака на руска територия от чужда сила след Втората световна война.

Според руското министерство на отбраната разменените руски военнослужещи са били заловени в района на Курск. Всички освободени руски войници вече са в Беларус и ще получат медицинско лечение и рехабилитация след завръщането си в Русия. Министерството изрази благодарност за ролята на ОАЕ за улесняване на размяната на затворници.

Украинският президент Володимир Зеленски пък публикува снимка с украински военнопленници, увити в синьо-жълтите знамена на страната и прегърнати. Той каза, че върнатите са военнослужещи от граничната охрана, националната гвардия, флота и въоръжените сили.

Зеленски изрази благодарност на украинските войници, които помогнаха за попълването на резерва от затворници за размяна.

В самата Украйна при руски обстрел в източния украински град Константиновка са загинали най-малко пет души, a още петима са ранени. Константиновка се намира близо до зоната на активни сражения в Донецка област, където руските сили от месеци напредват. Украинската армия съобщи също за масирана руска ракетна атака срещу Змийския остров в Черно море. Той е бил ударен с четири крилати ракети Х-22. Херсонска област е била атакувана с планиращи бомби.

Украйна нанесе въздушен удар с дронове по склад за боеприпаси във Воронежка област. Губернаторът Александър Гусев обяви извънредно положение в три села заради "предпоставки за пожар и детонация на взривоопасни вещества". Две жени са ранени при експлозиите, наложила се е евакуацията на около 200 души.

Руското Министерство на отбраната съобщи, че силите му са свалили седем безпилотни летателни апарата - пет над Воронежка област и по един над Белгородска и Брянска.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна