Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След безредиците: Засилено полицейско присъствие на карнавала в "Нотинг Хил"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Засилено полицейско присъствие ще има на тазгодишния карнавал в лондонския квартал "Нотинг Хил". Мерките за сигурност са затегнати след социалните безредици в Обединеното кралство от края на миналия месец

Традиционният карнавал в "Нотинг Хил" се провежда днес и утре. Седем хиляди полицаи ще дежурят по улиците. Очаква се около един милион души да участват тази година. 

Карнавалът започва през 60-те години на миналия век като начин за обединяване на разнообразните имигрантски общности в Лондон. Това е едно от най-продължителните улични партита в Обединеното кралство и празнува карибската култура с ярко костюмирани изпълнители, които участват в парад по улиците с танци и музика.

Организаторите на проявята твърдят, че карнавалът е точно обратното на избухналите безредици в началото на месеца, белязани с насилие и раситска омраза. През последните две години обаче имаше повече от 500 ареста на карнавала в "Нотинг Хил", както и 15 нападения с ножове и мачете, включително един смъртен случай. 125 полицаи са били обект на нападения.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна