Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Като песен, като жужене

3
Зорница Христова и Ясен Григоров
Снимка: радио София

Зорница Христова и Ясен Григоров от издателство "Точица" за новите им книги за деца:

"В Ясен открих много различен подход към рисуване. Първият ни общ проект бе за един зъл охлюв. После дойде книжката със стари английски детски стихчета "Колко ягоди растат по морето" - колкото повече време минава, толкова повече ми харесва. Много интересен баланс между патината на времето и абсолютно спонтанните рисунки." (Зорница)

"Липсват ми претенциите на класическия художник, преминах към играта. Но играя с мисъл и с уважение към издателите. Връзката ми с тях като автор ми е достатъчна. Всичко, което е израз на свободната мисъл - там е моят интерес. Човешката ни същност е да фантазираме и да си представяме световете в добро." (Явор)

"Мил домашен комар" възникна спонтанно, на шега. Текстът тръгна от смеха, че комарът в дома ми е като втори домашен любимец. Поемата престоя известно време, предположих, че ще я илюстрира с едих замах, както се размазва комар. Подходяща е за четене на глас. Струва ми се забавно да се драматизира, леко театрално е." (Зорница) 

"Любима е на тригодишно момиченце и на мен - харесва ми, че е написана като песен, освен смисъла, който създава моста между родител и дете. Като жужене е, текстът достига по различен начин до всеки читател. Казах на Зорница, че искам да я рисувам като жужене, нямах начин да знам накъде ще ме отведе. Увлече ме и ми отне две години. Книгата стана неочаквана. Оставих корицата за накрая. Тя е като апогей на моя труд. Върна ми се желанието за жужене. Имаше и по-нечетлив вариант." (Ясен)

Какви са темите и темичките в книгата и защо тя е сред най-търсените - в звуковия файл.

По публикацията работи: Людмил Фотев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна