Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България в снимки

Горещото лято в Поморие е с вкус на сол

19
Снимка: Гергана Манчева

Сухото и горещо време не е в полза на земеделските стопани, но то помага на соларите – хората, които добиват сол край бреговете на Черно море. Солодобивът е една от най-старите дейности на хората в Поморие – Поморийските солници съществуват от V век пр. н. е. От Поморийските солници се добива сол до 1951 г., като за извозването на солта е построена нарочна железопътна линия Бургас – Поморие.

В Поморие допреди век сол е добивало буквално всяко семейство на рибарите в града, използвали я за съхранение на рибата, както и за търговия.

Заради промените, които донесе Covid пандемията, в Поморие спира да работи и последната солодобивна фирма. На фона на увеличените цени на електроенергията, солодобивът се оказва бизнес на загуба. В момента единствените действащи солници в крайморския град са част от Музея на солта в Поморие. Той е един от Стоте национални туристически обекта в България и също е  единственият специализиран Музей на солта в Източна Европа.





Келевето изпълнява функцията на водна помпа. С помощта на кон се завърта цилиндъра под формата на турбина, когато водата от езерото не е могла да достига по гравитачен път до солниците.
Най-доброто време за събиране на сол от солниците в Поморие са горещите летни дни, когато капка дъжд не капва в продължение на месец – това казва в беседата си пред посетители директорът на музея Илия Кусев. 

Илия Кусев
От него разбираме, че в Поморие винаги се е добивала най-хубавата и дори с полезни хранителни качества сол на Балканите, а може би и в Европа. Дори турските султани са поръчвали от поморийската сол, за да е по-вкусна храната им.


Данчо е потомствен солар от Поморие



Особеното в единствените оцелели музейни солници в Поморие е, че солената вода се черпи директно от Поморийското езеро. Мястото е много посещавано, особено през топлите летни месеци.


Друг ценен ресурс на соленото езеро в Поморие е лечебната кал, както и лугата, получена в резултата на солодобива. Всичко това, в съчетание с красивата природа, заобиколеното с плажове градче, чистият въздух и запазеният автентичен рибарски дух на града, прави Поморие привлекателно място за хора с афинитет към културния туризъм.


Снимки: Гергана Манчева


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна