Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът заседава извънредно, за да се закълне новото правителство

Снимка: Ани Петрова
Чуй новината! Чуй новината:

Очаква се днес да се проведе извънредно заседание на парламента, за да се закълне новото служебно правителство на Димитър Главчев.

В новото служебно правителство с премиер Димитър Главчев има само три промени – нови са министрите на вътрешните и на външните работи, както и на транспорта. 

Именно промяната на върха в МВР беше залогът за одобрението на президента Румен Радев. Настоящият директор на Главна дирекция "Национална полиция"0 Атанас Илков сменя Калин Стоянов. 

От ГЕРБ СДС, ДПС около Делян Пеевски и ИТН не коментираха смяната, останалите парламентарно представени формации изразиха резерви за зависимости и обявиха, че ще следят внимателно действията на Вътрешното министерство по противодействие на порочни изборни практики. 

От ДСБ изразиха притеснение и от новия транспортен министър Красимира Стоянова. В партийна позиция те я обвиниха, че е част от проблема с БДЖ и е създала мрежа от назначения и има дългогодишни връзки с Делян Пеевски, братята Домусчиев и други олигарси.

От "Възраждане" пък са притеснени, че новият външен министър Иван Кондов ще продължи политиката за подпомагане на Украйна.

Извънредното заседание трябва да започне в 11 часа - веднага след издаване на указите на държавния глава – за новото правителство и за назначаване на седмите предсрочни парламентарни избори за три години на 27 октомври.  

Очаква се президентът и вицепрезидентът да присъстват на клетвата на кабинета "Главчев 2".

Част от партиите в НС обявиха, че ще внесат искане за изслушване на министри за безводието в страната, но за да влезе в дневния ред, то трябва да бъде гласувано в пленарна зала. 

Днес новият стар премиер Димитър Главчев трябва да проведе консултации с парламентарно представените формации за излъчването и на нов български еврокомисар.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна