Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Масова евакуация на мирни жители от районите в Донбас

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Масова евакуация на мирни жители е в ход от районите в Донбас, които са все още под контрола на украинските власти. В резултат от настъплението на руските войски от последните седмици, под заплаха от окупация са редица селища в Донецка област.

2 700 души са били евакуирани в рамките на вчерашния ден от селищата близко до фронта, съобщи областният управител Вадим Филашкин. По данни на местните власти, населението на град Покровск и близките населени места към момента се е свило до 30 хиляди. Преди десетина дни според същия източник то възлизаше на 53 хиляди души.

Хората с право се страхуват за живота си - авиационна бомба разруши къща в село недалеч от град Курахове и уби 4-членно семейство. Цивилни жертви има и в района на Часов Яр на север.

Руското министерство на отбраната обяви, че войските му са завладели село на подстъпите към друг донецки град - Селидово. А според популярния украински блог DeepState, към вчерашна дата, руснаците вече изтласкват защитниците на Новогродивка и са вече само на 9 километра от транспортния възел Покровск - ключов за снабдяването на цялата южна полоса на донбаския фронт.

"Ситуацията на направлението към Покровск е доста сложна. Всеки ден от последната седмица се състоят по 50 схватки. Противникът се възползва от надмощието си в жива сила, въоръжение и бойна техника, активно използва артилерията и авиацията си", каза вчера главнокомандващият украинските сили генерал Олександър Сирски. 

Дейвид Коен - заместник-директорът на ЦРУ, отбеляза днес, че руснаците напредват на "извънредно висока цена", но не могат да разчитат на стратегическа промяна в двубоя. Но според DeepState заплахата расте не само за Покровск и Селидово, но и за друга украинска крепост на изток - Вугледар.

По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна