Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСИ представи анализ за продължителността на живота в България

Снимка: БГНЕС

Близо 6 години повече живеят етническите българи в сравнение с ромите, а продължителността на живота и при трите най-многобройни етноса е по-голяма при жените - това са част от изводите от експериментално статистическо изследване на тема "Болестите на кръвообращението и големите разлики в очакваната продължителност на живота по пол и етнос в България“. То е проведено за първ път в страната ни от екип изледователи с участието на председателя на Националния статистически институт Атанас Атанасов.

В анализа се посочва, че продължителността на живота е различна в отделните етнически групи – така например, българките живеят средно 78 години и половина, жените от турската етническа група – малко под 77, а тези от ромската – 71 години.
Анализът показва и разликата в продължителността на живота между мъжете и жените за трите основни етнически групи – българска, турска и ромска, като тя е най-голяма разлика има при българската етническа група (над седем години и половина, следвана от етническите турци (почти шест години и половина, а при ромите е най-ниска (малко над пет години.
Разликата между продължителността на живота на жените и мъжете е над 7 години, като половината от тази разлика се дължи на болести на кръвообращението. На второ място са онкологичните заболявания, които водят до близо 1 година разлика в продължителността на живота. Следват респираторните заболявания – водещи до почти половин година разлика в продължителността на живота на мъжете и жените.
По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна