Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БТА е носителят на наградата "Аполон Токсофорос" на тазгодишната "Аполония"

Снимка: Даниела Костадинова

Българската телеграфна агенция е новият носител на наградата „Аполон Токсофорос“. Тя се присъжда от фондация „Аполония“ за значим принос за развитието на българската култура и представянето й зад граница. На 40-тото юбилейно издание на Празниците на изкуствата в Созопол президентът Румен Радев връчи на основателите на фестивала плакет „Св.Св.Кирил и Методий“. Пред препълнената зала на Амфитеатъра фестивалът беше открит с концерт на симфоничния оркестър на БНР.

С увертюра от операта „Севилския бръснар“ на Росини започна концертът на симфоничния оркестър на БНР, който постави начало на юбилейното издание на „Аполония“. С прочуствени думи към публиката се обърна основателят на фестивала проф. Димо Димов:

„Не съм предполагал, че ще доживея тази 40-годишнина и радостта ми е безкрайна.“

За значителен принос към българската култура и популяризирането й наградата „Аполон Токсофорос“ беше връчена на директора на БТА Кирил Вълчев. При получаването на наградата той каза:

За първи път „Аполон Токсофорос“ получават не носещи лъка на изкуствата, а тези които носят стрелите - новините, с които постиженията в изкуствата на „Аполония“, стигат навсякъде в България и чужбина.“

Никак не е случайно, че Созопол вече 4 десетилетия събира на едно място най-доброто от българската култура и изкуство, заяви в словото си президентът Румен Радев:

„Точно тук, край морския бряг, където си дават среща великолепието на природата, свободата на духа, невероятното наследство на хилядолетна цивилизация, всяка година с много любов се добавят нови вдъхновяващи страници в културните хроники на България.“

Солист на концерта тази вечер беше световноизвестната оперна прима Светлина Стоянова.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна