Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ наложиха санкции на руски медии за опити за намеса в изборите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Администрацията на американския президент Джо Байдън наложи нови санкции на Русия заради опити за манипулиране на общественото мнение преди президентските избори през ноември.

Министерството на правосъдието, Държавният Департамент и Министерството на финансите на САЩ обявиха съвместни мерки, включващи санкции и наказателни обвинения за противодействие на опити на руското правителство за манипулиране на общественото мнение преди изборите през ноември. 

Главният прокурор Мерик Гарланд заяви, че са повдигнати обвинения срещу двама служители на медийната компания RT зад която стои Русия, като те са обвинени в заговор за пране на пари и нарушаване на Закона за регистрация на чуждестранни агенти. 

Гарланд заяви, че обвинените Константин Калашников и Елена Афанасиева са реализирали схема, на стойност близо 10 милиона долара за наемане на базирана в Тенеси компания за публикуване и разпространение на проруско съдържание. Той допълни, че разследването продължава и че Министерството на правосъдието е конфискувало 32 интернет домейна, които руското правителство и свързани с него лица са използвали, за да повлияят на изборите в САЩ. 

Въпреки че обвинителният акт редактира имената на политически партии и кандидати, от документите става ясно, че руснаците са се опитвали да подкрепят бившия президент и настоящ кандидат на републиканците Доналд Тръмп и да навредят на усилията на демократите – чийто кандидат, във въпросния времеви отрязък е бил още Джо Байдън.

От своя страна държавният секретар Антъни Блинкън заяви, че Държавният департамент също предприема действия противопоставящи се на подкрепяните от държавата тайни операции за влияние на Русия. Сред тях са визови рестрикции за компанията-майка на RT – Русия Сегодня и други дъщерни компании като РИА Новости, RT, ТВ Новости, Sputnik и Ruptly.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова обвини Вашингтон, че предприема "операция по стерилизация на американското и международното информационно пространство от инакомислието". Русия щяла да отвърне подобаващо.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна