Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наталия Маева: Необходимо е разработването на международна система за електронни здравни досиета, достъпна за всички здравни доставчици

Виена е домакин на 34-тия конгрес на Европейското респираторно общество

2
Наталия Маева
Снимка: Европейско респираторно общество

Виена е домакин на 34-тия конгрес на Европейското респираторно общество (ERS), който се провежда от 7 до 11 септември 2024 г. В първия работен ден на форума се проведе информационен ден за пациентските организации, които са част от Европейската белодробна фондация (ELF). 

По традиция сдружение "Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония" участва със собствен щанд, разположен в "глобалното село" на изложбения център в австрийската столица.

На 9 септември 2024 г. в качеството си на пациентски представител в Европейската референтна група за белодробни болести (ePAG-ERN-Lung) Наталия Маева представи доклад за възможностите, които предоставя трансграничното здравеопазване и по-специално в областта на белодробните трансплантации и след трансплантационното проследяване, което често е предизвикателство. 

По думите й е важно да се даде повече информираност по отвошение на проблемите при комуникацията между трансплантационните центрове в различните държави, както и за обмена на данни от здравните досиета на реципиентите на органи. 

Подчертана бе необходимостта от разработването на международна система за електронни здравни досиета, която да е достъпна универсално за здравните доставчици, като се гарантира, че информацията се актуализира своевременно. 

Качеството на грижите за пациенти, които се проследяват в чужбина след трансплантация трябва да се реализира в тясно сътрудничество, за да бъде осигурено планово проследяване с обемен на актуална медицинска информация смята Наталия Маева.

В изказването си тя посочи, че проблемът с достъпа на български пациентите с редки белодробни заболявания, които се нуждаят от белодробни трансплантации остава нерешен от 2019 г. 

Държавата в лицето на ИАМН продължава да няма кадрови капацитет, който да е състояние да осъществи договорни отношения с водещи трансплантационни центрове както в Европа, така и в Северна Америка.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна