Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външните министри на САЩ и Великобритания ще посетят заедно Украйна

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън (вляво) и министърът на външните работи на Великобритания Дейвид Лами - Лондон, 10 септември 2024
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Намиращият се на посещение в Лондон американски държавен секретар Антъни Блинкън и британският му колега Дейвид Лами ще посетят заедно Украйна тази седмица. Това стана ясно на дадената от тях съвместна пресконференция в британската столица.

"Мога да потвърдя, че двамата с Антъни Блинкън ще пътуваме до Киев тази седмица, което е първата по рода си съвместна визита за повече от десетилитие“, заяви Дейвид Лами. 

Британският външен министър посочи, че това е "критичен момент за подкрепата на Украйна“. Разговорите между Блинкън и Лами са били фокусирани върху международни въпроси като войните в Газа и Украйна и санкциите срещу Русия.

Британски дипломати незабавно приветстваха новината за посещението като потвърждение на тясното партньорство между двете страни. По време на пресконференцията, а и след това в отговор на зададени въпроси Антъни Бликън обърна особено внимание изпратените от Иран на Русия балистични ракети с малък обсег на действие.

Американският държавен секретар каза, че това развитие е заплаха за цяла Европа, както и че Русия вероятно ще използва иранските ракети през следващите седмици срещу украинците. 

Срещата на Блинкън и Лами става преди в петък британският премиер Киър Стармър да бъде приет в Белия дом във Вашингтон. Двамата заявиха, че съвместното им посещение цели да се запознаят пряко на място с най-належащите нужди на Украйна за отблъскване на руската агресия, след което да запознаят със ситуацията Джо Байдън и Киър Стармър.


По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна