Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фондация "Глобални библиотеки - България" за това има ли гражданско образование у нас и ангажираност на младите хора

Спаска Тарандова: Едва 10% от младите хора до 25 години гласуват на последните избори

Александър Станев от 91 НЕГ: Моето вдъхновение е да върша нещо макар и малко, но в полза на България

Александър Станев и Спаска Тарандова – изпълнителен директор на Фондация “Глобални библиотеки – България (от ляво на дясно)
Снимка: Гергана Хрисчева

Граждански ангажирани ли са нашите млади хора – с този въпрос в рубриката "Младите хора, които ме вдъхновяват" се обръщам към Александър Станев, единадесетокласник в 91 Немска езикова гимназия и Спаска Тарандова - изпълнителен директор на Фондация "Глобални библиотеки – България"

“Глобални библиотеки – България” представя днес от 10 часа финалното събитие - "Зависим от теб: гражданска ангажираност на младите хора" в Американския център на Столична библиотека.

Фокусът на дискусията е насочен към гражданската активност на младите хора и ролята на обществените библиотеки като местни центрове за гражданско участие и публични дебати

Проведени бяха обучения на библиотекари и младежи. С оглед на проведените избори за Европейски парламент (9 юни 2024), регионалните и Национално състезание по публична реч за ученици премина под надслов "Какво очаквам от Европейския парламент?"В него участваха 120 гимназисти от Бургас, Варна, Велико Търново, Пловдив и София. 

Посланикът на САЩ - Кенет Мертен с участниците във Софийското състезание по проекта

"Инициативата, в която аз взех участие и която за мен беше оригинална като идея, беше Състезанието по публична реч. Целта й беше да стимулира гражданската ангажираност на младите хора, което на мен ми допадна, а и беше нещо ново, в което има и известен елемент на привлекателност, сподели за БНР Александър Станев, ученик в 11 клас в 91 НЕГ.

Той е победителят тази година в Състезанието по публична реч. 

"Фактът, че успяхме да привлечем ученици от 11 и 12 клас от Бургас, Варна, Пловдив, Велико Търново, София, показва, че те имат интерес към определени теми. От важните за Европейския съюз такива, ние им дадохме те да си изберат по коя тема искат да представят своята публична теза, защо е важна за тях, за обществото, какво отношение има към развитието на ЕС и как България е част от ЕС.

Целта ни да направим този проект беше тревогата ни, че данните от последните няколко избора показват, че между 8% и 10% са младите хора до 25 години, които гласуват в България. И ако ние говорим за гаранцията за демокрация в страната и как младите хора са съпричастни към този процес, то усилията на училището, на библиотеките, на гражданските организации трябва да бъде насочено към това в учениците от горния курс, в студентите да се развива тази ангажираност

От това да поддържаме чист района, а бъдем активни, ако някои хора рушат собствеността, да изискваме, когато добър пример ние по един или друг начин изискваме така да се държат и другите хора. Все пак ние живеем в общество, в него има регулация и от нас зависи това общество да бъде по-добро и да функционира по начин полезен за всички, каза за БНР Спаска Тарандова - изпълнителен директор на Фондация "Глобални библиотеки – България". 

"Вярвам, че теми като демократичниге процеси и изборите, като гражданския живот трябва да бъдат застъпени в образователната система, допълни Александър Станев. 

Национално състезание по публична реч

По думите на Тарандова изключително важно за тях като организатор е било да излязат извън рамките на гражданското образование като предмет в училище:

"Ние им дадохме възможност да си изберат темите. Достигнахме до това решение след предварителни срещи с експерти от университети по Гражданско образование, от обратната връзка с учители по Гражданско образование, които не са точни подготвени по този предмет, а са предимно преподаватели по философия, география, история, които допълват часовете си. Самите деца казаха, че искат да работят по тип проектни и групови работи, по проблеми, които ги вълнуват и затова избрахме този подход. Имаше и обучение по публично говорене. 

Състезанията показаха, че младите българи се вълнуват най-много от теми като: хуманно отношение към животните, устойчиви хранителни вериги, изкуствен интелект, геномни техники в растениевъдството, разширяване на Европейския съюз, безопасна цифрова среда и други проблеми от дневния ред на Европейския парламент, поясни още Тарандова.

Александър Станев от 91 НЕГ - София

"Аз избрах публична реч на тема - "От фермата до трапезата", защото смятам, че насърчаването на местното фермерство е ключово, особено за България, родното производство е в основата за здравословен начин на живот, а също и дава принос за БВП и българската икономика.

По важните граждански теми основната институция, която образова младите хора е училището, смята още ученикът от Немската гимназия в столицата.

"Фондация "Глобални библиотеки- България", библиотеките в цялата страна, инициативата "Глобално образование", Гражданско образование - това са институции, които развиват у младите хора онази чувствителност, че сме част от една система и е добре тя да функционира по правилния начин, допълни Тарандова. 

Александър сподели още, че той самият успява да да разграничава достоверната от невярната информация, друг голям проблем в днешното дигитално общество.

"Възпитаване на информационна и медийната грамотност във всички слоеве на обществото, това е друга наша цел, тъй като технологиите се променят, медийната среда се променя и никой не е защитен да стане жертва на злоупотреба на съдържание, което се разпространява през традиционни или електронни медии.

Противопоставянето, незачитането на другото мнение, неизслушването и авторитарното говорене и опитването за налагане на абсолютно неверни тези е масова практика, на която се дава трибуна по различен начин.

Формирането на критично мислене в хората, умението да се оценява средата, политическите послания, икономическите интереси, които стоят зад тях, само с критично мислене по тези теми ще се създаде онази демократична среда, която в момента е абсолютен дефицит в нашето общество, изтъкна още изпълнителен директор на Фондация "Глобални библиотеки – България". 

Състезание по публична реч

"Ние ще разширим този проект като включим ученици от още 5 града, като използваме една практика от САЩ да се оценяват политическите програми на партиите, като учениците ги съпоставят със собствените си очаквания и изисквания, за да видят къде се пресичат техните цели и с коя от партиите целите им се припокриват, съобщи Тарандова. 

Участниците в първата част по проекта ще имат и посещение в Европейския парламент, за да видят отблизо как работят нашите евродепутати, как се вземат решенията на европейско ниво.

Александър вярва, че човек се развива всестранно, той самият се учи от всичко и всички, стига да си е поставил конкретна цел. Мечтае да учи "Право" или "Международни отношения", като все повече обмисля да остане в България:

"Бих свел моето вдъхновение до една обща цел, която ме мотивира да продължавам напред - а тя е да върша нещо макар и малко, но в полза на България и на българското общество, обобщи ученикът от Немската езикова гимназия.

"Аз като библиотекар цял живот съм работила хората да бъдат грамотни и образовани и смятам, че това е единственият начин едно общество да просперира. Ако хората са образовани, критично мислещи и мотивирани, държавата ще върви напред, категорична е Спаска Тарандова, изпълнителен директор на Фондация "Глобални библиотеки – България".

Спаска Тарандова – изпълнителен директор на Фондация “Глобални библиотеки – България и Александър Станев от 91 НЕГ - София (от ляво на дясно)

На предстоящото финално събитие на 19 септември ще бъдат представени основните резултати от извършените дейности в отделните Американски центрове  ще се обсъдят перспективите за продължаване и разширяване на проекта чрез включване на нови партньори

Партньори на Фондация “Глобални библиотеки – България” в изпълнението на този проект са Българското училище за политика "Димитър Паница" и  регионалните библиотеки във Бургас, Варна, Велико Търново, Пловдив и София, в които има Американски центрове. Проектът беше подкрепен от финансиращата програма на отдел "Публична дипломация" на посолството на САЩ в София.


Още по темата в интервюто на Гергана Хрисчева със Спаска Тарандова и Александър Станев за рубриката на БНР - "Младите хора, които ме вдъхновяват"


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени