Министерството на земеделието подготвя промени в наредбата за предоставяне на информация на потребителите за храните, като целта е да се въведат допълнителни изисквания при използването на имитиращи млечни продукти. Промените ще направят задължително обявяването на точния състав на ястията в заведенията за обществено хранене.
Промяната на наредбата е обсъдена на заседание на Националния съвет по храните и се прави в отговор на многобройни запитвания и широкия обществен отзвук по темата.
Към момента в хранителните магазини е задължително имитиращите млечни продукти да бъдат изрично обозначени и етикетирани. Това изискване обаче не е в сила за ресторанти и други обекти за обществено хранене. Ресторантите например не са задължени да обявят в менюто си ако предлагат шопска салата не със сирене, а с имитиращ млечен продукт. Това се отнася не само до салатите, а и до всичко в предлагания асортимент, в което са ползвани млечни продукти.
С влизането в сила на промените в наредбата информацията ще стане задължителна за заведенията за хранене.
Предложението е подкрепено и от представителите на Министерството на здравеопазването в Националния съвет по храните.