Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще остане ли Шуменско бастион на ДПС, за кое от двете крила ще гласуват хората?

Движението за права и свободи е неизменната първа политическа сила в Шуменска област през последните десетилетия, с изключение на 2017 година, когато първи и втори бяха ГЕРБ и БСП.

В последното издание на предсрочния парламентарен вот през юни, очаквано, ДПС отново бяха първи с 15 861 гласа, или 33,5% от гласувалите за национален парламент. За ГЕРБ-СДС вота си дадоха 9276 души, или почти 20%, което постави коалицията на второ място в Шуменско.

В северната част на Шуменска област се намират малките общини Хитрино, Венец и Каолиново, където живее предимно турско население, безработицата е над 50%, а неизменен победител на всички избори винаги е ДПС.


Първата община Хитрино обаче не е типичен пример, в който Движението за права и свободи сигурно и безапелационно печели всички видове избори особено след влаковата катастрофа в края на 2016, при която загинаха седем души, а инфраструктурата на селото беше разрушена. Оттогава вотът на местните хора се обърна към различни от ДПС партии. Така се случи и при последните избори, когато на първо място се класираха "Продължаваме промяната" – "Демократична България".


В община Венец ДПС категорично печели доверието на хората още от първите демократични избори. През юни подкрепата за партията стигна 90%. Сега гласоподавателите трябва да избират за кого от двамата лидери да дадат своя вот – за Ахмед Доган или за Делян Пеевски. По неофициална информация на Радио Шумен повечето общински ръководства на ДПС в Шуменска област стоят зад Делян Пеевски.

Из Делиормана, както тук наричат Лудогорието, хората трудно говореха за това дали има натиск или контролиране на техния вот по време на избори.

В най-голямото село в шуменска област Тодор Икономово част от хората бяха далеч по-критични към ДПС и управлението им досега. Местните настояват за ремонтирането на парка в центъра и обясниха, че 80% от техните съселяни ще продължат да гласуват за ДПС, независимо дали за Пеевски или Доган.

Възможно ли е повторение на сценария от последните няколко години, когато ДПС бяха първи в ситуация на разцепление на партията провери Миглена Стефанова от Радио Шумен:


По публикацията работи: Златко Желев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени