Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водещи специалисти от Германия посетиха Детската онкохематология в ИСУЛ

Д-р Таня Христова, ръководител направление „Трансплантации на ХПК“, проф Матиас Волфл, началник на Трансплантационния сектор в Университетска клиника Вилзбург, Германия, д-р Надежда Юрукова, дм, началник Отделение по детска хематология и д-р Минова, специализант в Клиниката по детска клинична хематология и онкология (от дясно на ляво)
Снимка: болница ИСУЛ

Проф. Пол-Герхард Шлегел и проф. Матиас Волфл, онкохематолози от Университетската клиника във Вилсбург, Германия, са специални гости на XVI Национален конгрес по педиатрия, който се провежда от 19 до 22 септември в Боровец по инициатива на Българската педиатрична асоциация.

Двамата именити професори са в България по покана на Клиниката по детска клинична хематология и онкология в УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ".

Днес проф. Матиас Волфл, който е началник на Трансплантационния сектор в Университетска клиника Вилзбург, Германия, посети детската онкохематология в столичната болница. Д-р Надежда Юрукова дм., началник на Отделението по детска хематология към клиниката и д-р Таня Христова, ръководител направление "Трансплантации на ХПК" ги запознаха на място с ежедневния лечебен процес.

Екипът на проф. Шлегел от години осигурява консултации за българските си колеги във връзка с по-сложни случаи. Настоящата работна среща имаше за цел да постави начало на тясна колаборация и туининг програми (обмяна на лекари и медицински сестри), които непрекъснато да повишават нивото на компетентност на българските лекари и медицински сестри.

"Консултирането на редки и трудни медицински случаи със специалисти с опит е дългогодишна практика в сферата на детската онкохематология в международен мащаб и аз се радвам, че продължаваме тази традиция", коментира след срещата началникът на клиниката доц. д-р Боряна Аврамова. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна