Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивчани са уморени от безсилието на политиците да управляват държавата

В Пловдив и на тези извънредни избори предстои да премерят сили като водачи на листи лидери и знакови лица на основните политически формации. Все още в града по нищо не личи, че остават броени дни до старта на предизборната кампания за 51-во НС. 

Няма ги партийните павилиони на главната улица, от които традиционно се отправят призиви към избирателите. Тепърва ще се появяват на възлови места в града и рекламните материали на партиите, доверяващи се все още на тази форма за привличане на гласоподаватели.  А те на последния вот през юни бяха едва 32%. Тогава се откроиха 6 политически формации, между които бяха разпределени 12-те пловдивски мандата. Спечелилата коалиция ГЕРБ – СДС беше последвана от "Продължаваме промяната – Демократична България", съответно с четирима и трима народни представители. Третото място зае "Възраждане" - с двама депутати, а с по един в класацията се наредиха "Има такъв народ", "Величие" и БСП. 

Краткото време между предишния предсрочен вот за НС и предстоящите пак извънредни избори няма как да доведе до по-сериозно разместване на силите по върховете на пловдивски терен, категорични са и убедените, че ще гласуват, и тези, които се колебаят, и тези, които от години са се отказали да упражняват това свое гражданско право. А причината - възможните следизборни партньори на ГЕРБ – ПП-ДБ. Зад конфронтацията на преден план по линията ГЕРБ - СДС - ПП - ДБ някои от потенциалните избиратели все пак долавят и друго. Всъщност, политическите разговори в момента са основно за разделението в ДПС, както и за широкото ляво обединение около БСП. 


Заради скандалите в БСП през последните години, започнали именно от Пловдив с конфронтацията между Корнелия Нинова и Георги Гергов, социалистите непрекъснато губеха позиции, а на последните избори останаха последни сред прехвърлилите 4-процентовата бариера и получиха за първи път само едно депутатско място. ДПС пък, и без тогава да е факт разделението, не можаха да се класират. Но това в града, за разлика от областта, не е необичайно.

Как партийните раздори на тези два фронта ще се отразят на резултатите на обособилите се нови формации - ще разберем на 27-и октомври. Встрани от това очакванията на анализаторите са, че "Възраждане" ще повторят резултата си, същото се е случи и с "Има такъв народ", чиито листи в Пловдив и областта се водят от знакови лица на партията на Слави Трифонов. Колкото до "Величие", те отиват в историята, смятат пловдивчани. 

Иначе, и активните гласоподаватели, и негласуващите са уморени от демонстрираното от политиците безсилие да управляват държавата.

Каква, според пловдивчани, е ролята в турбулентния политически живот в България на президента Румен Радев. 

А връщайки се към сюжета "поредни предсрочни парламентарни избори", мнението на тези, които са твърдо убедени, че ще упражнят вота си на 27-и октомври. 

Какви са сега предизборните нагласи в Пловдив? Повече – чуйте в звуковия файл. 


По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени