Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шестима загинали и 91 ранени при атаките срещу "Хизбула" в Бейрут

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израел продължи да нанася въздушни удари в южните райони на ливанската столица Бейрут тази нощ. Израелските военни заявиха, че са извършени прецизни атаки срещу централното командване на ливанската шиитска организация "Хизбула".

Агенция Ройтерс съобщава за повече от 20 експлозии в ранните часове, позовавайки се на очевидци. Според израелските военни са атакувани сгради, в които шиитското движение "Хизбула" държи противокорабни ракети.

Жителите на ливанската столица напускат домовете си в южните предградия и се събират по площадите и парковете в центъра на Бейрут и крайбрежните райони. Пет часа са продължили среднощните атаки.

Според израелски медии, нападението срещу централата на "Хизбула" в петък е имало за цел да ликвидира нейния лидер Хасан Насрала. Ливанските власти потвърдиха, че при вчерашните израелски удари срещу контролираните от "Хизбула" райони на Бейрут са загинали шестима души и 91 са били ранени. Няколко сгради са били разрушени.

От началото на тази седмица жертвите на атаките в Ливан са повече от 700. Израелските военни заявиха, че са елиминирали няколко командири на групировката в Южен Ливан, сред които и командващият ракетното подразделение Мохамед Али Исмаил.

Ситуацията в Газа и Близкия изток остана водеща тема и в днешния четвърти ден от дебатите в ООН. Те са част от Седмицата на високо равнище, която започна на 24 септември ще продължи до последния ден на месеца. Генералният секретар на световната организация Антониу Гутериш определи случващото се като "пожар от голям мащаб с невъобразими последици" и призова за прекратяване на огъня.

Ливанският премиер Наджиб Микати се завръща спешно от сесията на Общото събрание на организацията в Ню Йорк и се очаква да ръководи извънредна среща на правителството. 

"Всичко, което трябва да се случи, е Хамас да се предаде, разоръжи и да освободи заложниците. Ако не го направят, ние ще се бием до тоталната победа. Израел трябва да победи и "Хизбула" в Ливан", заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху в речта си на форума.

Иранският външен министър Абас Аракчи обвини Съединените щати в съучастие, като заяви, че израелската страна е използвала, противобункерни бомби предоставени от Вашингтон.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна