Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камарата на ЧСИ-тата настоява за експертиза на съдебното производство у нас

Георги Дичев
Снимка: БГНЕС

От Камарата на частните съдебни изпълнители настояват да бъде направена експертиза на съдебното производство у нас. Според Георги Дичев, председател на Камарата, страната ни, която преди 20 години  е била сред новаторите в тази област,  вече сериозно изостава.

Той коментира темата при откриването на международната конференцията на тема "Актуални въпроси на съдебното изпълнение в България и Гърция".

Предложения вече са правени. Те се позовават и на икономически доклади, но вероятно заради усложнената политическа ситуация през последните четири години реакция няма, коментира дичев с уговорката, че това няма да откаже камарата, както не е отказало и до сега.

И дава пример с Гърция, където частните съдебни изпълнители са с ключова роля при постигането на доброволни споразумения между кредитор и длъжник, за да се избегне стигането до съд, което би оскъпило и самата процедура по събирането на задълженията.

"По всяка една от тези теми сме правили международни конференции. Събрали сме целия европейския опит, канили сме българските съдии, адвокати, банки, граждански организации потребителски, да може да се произведе един качествен продукт. У нас знаете как се действа – на парче, "на юруш", на коляно, внасят се едни закони, после се започват едни спорове, ама това не работи, ама онова не работи", коментира Дичев.

Той високо оцени правомощието, което имат гръцките съдебни изпълнители, да документират предварително фактически обстоятелства при пътнотранспортни произшествия, спорове между роднини и съседи, купувач и продавач.

На форума българските и гръцките съдебни изпълнителиобсъдиха и трансграничното сътрудничество при случай на осъден длъжник в една държава, който е бил основен, че се намира на територията на друга.

"Нас постоянно ни търсят колеги - адвокати, не само съдебни изпълнители от други държави, за да могат да изпълнят в България спрямо български граждани, които са натрупали задължения където се сетите по Европейския съюз", каза председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев. 

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна