Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Панаир на езиците се провежда в София

Снимка: Виктория Петрова, БНР

Панаир на езиците се провежда в градинката пред Народния театър в София по повод Европейския ден на езиците на 26 септември. Основната цел на европейската инициатива е да насърчи и развива лингвистичното и културното многообразие на Европа. 

Европейската Комисия съвместно със Съвета на Европа създават Европейския ден на езиците през 2001 г., след като цялата година е била посветена на европейските езици.

"И е било толкова успешно начинанието, че тогава се е решило на 26 септември да се празнува многообразието и многоезичието на Европа", заяви Свилена Георгиева от дирекция "Писмени преводи" към представителството на Европейската Комисия в България.

Освен в България тематични събития се организират в целия Европейски съюз.

"Ние имахме езиково кафе, езиков панаир, викторина, която е на български. Там дори има въпроси от диалектологията, така че ние празнуваме и българския език, не само чуждите, тъй като той е един от езиците на Европейския съюз".

Последното проучване на Евробарометър на тема многоезичието в Европа показва, че има тенденция към изучаване на повече езици. Целта, която Европейската Комисия е поставила пред младите хора, е до завършване на средното си образование да владеят два чужди езика.

"98% от младежите в Европа на възраст между 12 и 16 години изучават английски език, но той не е достатъчен, защото всички говорят английски. Затова ние ги насърчаваме да учат още някакъв език. Поне 2 чужди езика, освен много добър майчин", допълни Георгиева.

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени