Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съвместна акция на британските и българските власти срещу трафика на хора през Ламанша

Снимка: nationalcrimeagency.gov.uk
Чуй новината! Чуй новината:

В статия, озаглавена "Надуваеми лодки, гумени пръстени и двигатели заловени в България, преди да стигнат до трафикантите на хора, организиращи прехвърлянето на мигранти към Обединеното кралство", "Дейли мейл" запознава читателите си със съвместна операция на британските и българските власти.

Съвместната операция е довела до 33 залавяния на стоки и изземване на 125 опасни надуваеми лодки, 128 двигателя, повече от 700 помпи и 300 гумени пръстена. През последните 12 месеца Националната агенция за борба с престъпността (NCA) работи с българската Национална агенция "Митници" и българската Гранична полиция, за да спре оборудването да попадне в ръцете на трафикантите на хора.

В изявление на Националната агенция за борба с престъпността се казва, че ако оборудването, иззето през последната година, беше достигнало до престъпни банди, това щеше да им донесе печалба от 16,6 милиона паунда. 

Вестникът цитира директора на агенцията Ейдриън Матюс, който казва, че "България е ключово място по маршрута за доставки за престъпните мрежи за трафик на хора, участващи в организирането на опасни преходи с малки лодки през Ламанша".

"Изземането на това оборудване, преди да успее да достигне до трафикантите, не само прекъсва дейността им и удря печалбите им, но също така предотвратява използването на тези смъртоносни лодки и двигатели с недостатъчна мощност в морето, където живота лесно се излага на риск", казва Матюс.

"Дейли мейл" цитира също Георги Господинов, началник на митницата в Капитан Андреево, който посочва, че "съвместните учения с партньори от британските правоохранителни органи са изключително важни за българите".

"Споделянето на добри практики е гаранция за добри резултати при ефективно справяне с каналите за контрабанда и нелегален трафик на хора", допълва Господинов.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени