Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на "Симеоново" протестираха заради лоша инфраструктура

В средата са Йордан Филиповски (с шапката) и зам.-кметът на район "Витоша" Зарко Клинков
Снимка: БТА

Под моста на Околовръстния път с бул. "Симеоновско шосе" жители на столичния квартал "Симeоново" протестираха заради лошата инфраструктура, натоварения трафик, както и липсата на канализация.

Има решение на нашите проблеми, каза за БТА организаторът на протеста Йордан Филиповски. Той посочи, че има два  пробива, които са посипани с натрошен камък и кал. В дъждовно време всичко това се стича на локалното платно, както и на кръговото кръстовище при "Ринг мол". От Общината са обещали, че ще бъдат изградени тези два пробива, но това не се случва вече 2 години, обясни Филиповски.

По думите му, хората използват тези пътища с риск да си счупят колите, получават се големи задръствания и никой не реагира. "Симеоново" има много други проблеми, нищо не е пипнато пред последните години.

"В целия район има огромно строителство, има голям частен интерес, но има една Община, която е на светлинни години след събитията", коментира той.

Филиповски е писал на Общината за 5-6 основни проблема на района, но вече почти два месеца няма отговор. Той добави, че именно това е причината за организирането на днешния протест:

"Ако исканията ни не бъдат удовлетворени, продължаваме да протестираме. Ако тези два пробива не бъдат изградени, при този частен интерес за строителство, ние оставаме само с този път и тогава недоволството и проблемите ще са по-големи", добави той.

"Решенията на проблемите сме започнали да намираме още в началото на мандата", каза заместник-кметът на район "Витоша" Зарко Клинков. Той обясни, че районната администрация е участвала в проект към Министерството на регионалното развитие и благоустройство за финансиране на общини. Първият проект, който ще финансират, е за три пробива от кв. "Симеоново" към Околовръстния път - на улиците "Шумако", "86-та" и 82-ра" към кръговото на "Ринг мол".

По думите на Клинков, договорът с министерството е разписан още през август, процедурата вече е започнала. В момента има обявена обществена поръчка за изпълнение на тези три пробива, в рамките на година да бъдат възложени, и ако всичко е наред, през пролетта на следващата година всичко трябва да е завършено.

Заместник-кметът посочи, че проектът за пробивите се е забавил административно на държавно ниво. Честата смяна на хора повлия на работата, но в момента нещата са в наши ръце и сме ги задействали с максимална сила, добави още той.

На въпрос за изграждането на канализацията в района, Зарко Клинков обясни, че тя ще бъде изградена в края на годината. "Бих казал, че символично е започнала, защото през лятото имаше ремонтни дейности по бул. "Симеоновско шосе", където се подменяше част от колектора, така че да стане с необходимата големина, за да може да поеме необходимото натоварване."

Очакванията му са до края на годината да започне изграждане на цялостната канализация в кв. "Симеоново", което ще включва и подмяната на водопровода.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна