Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напълно непредвидимо е следващото управление в Австрия

Лидерите на австрийската Партия на свободата (председателят Херберт Кикъл е в средата) празнуват изборната си победа - Виена, 29 септември 2024
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Все още не е ясно кога в Австрия започват проучвателни разговори между партиите за съставяне на правителство. Вчера крайната десница за първи път в следвоенната история на алпийската република спечели парламентарните избори.
Напълно непредвидимо е следващото управление в Австрия. Въпреки че крайнодясната "Партия на свободата“ спечели убедително изборите, успехът не ѝ гарантира не само, че ще оглави следващото правителство, но дори и влизането във властта. С почти 29 процента тя трябва да си осигури мнозинство в парламента, но с изключение на "Народна партия“ на канцлера Нехамер всички останали парламентарни сили категорично се дистанцираха от десните популисти.

Срещу участието на крайната десница във властта остава и президентът Александър ван дер Белен. В изявление снощи той обяви, че няма да бърза с връчването на мандата и подчерта, че бъдещият канцлер и неговите министри трябва да зачитат демократичните ценности и да водят проевропейска политика.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени