Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столтенберг: Руските ядрени заплахи не трябва да спират подкрепата за Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберт, който се оттегля утре от поста, заяви, че руските ядрени заплахи не бива да възпират съюзниците от алианса да продължат да подкрепят Украйна. Тази нощ Русия изстреля бараж от дронове срещу Украйна.

Заплахите на руския президент Владимир Путин за използване на ядрени оръжия не трябва да възпират членовете на НАТО да продължат да предоставят военна помощ на Украйна, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в последния си ден на поста:

"Всеки път като увеличаваме подкрепата си с нови видове оръжия, бойни танкове и далекобойни пушки, както и изтребители, руснаците се опитват да ни попречат. Не са успели досега и последният пример също не трябва да възпре съюзниците от НАТО да окажат подкрепа на Украйна."

Столтенберг определи реториката на Путин като "безразсъдна" и предупреди, че най-големият риск за НАТО би бил, ако руският президент спечели войната в Украйна, защото посланието ще бъде, че с военна сила и заплахи получава това, което иска. 

В същото време Русия обяви, че увеличава с 23% бюджета си за отбрана за следващата година. Така общо Москва ще похарчи четирийсет и един трилиона и половина рубли от държавните средства за военни дела през 2025-а като приоритет в разходите остава т.нар. специална военна операция в Украйна. 

По повод годишнината от присъединяване на четирите анексирани украински области - Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска - президентът Владимир Путин подчерта освободителния характер на операцията. По думите му от 2014-а година насам Западът е превърнал Украйна в антируски плацдарм.  

Украинските военновъздушни сили обявиха, че са свалили 67 от 73-те дрона и една от трите ракети, с които Русия е атакувала украинската територия през изминалата нощ. Руската атака срещу Киев е продължила над пет часа, обявиха властите в украинската столица. Няма данни за пострадали хора и нанесени щети.

Русия от своя страна съобщи, че системите ѝ за противовъздушна отбрана са свалили няколко дрона над Белгород и областта. Москва обяви също, че нейните сили са превзели още едно село в Донецка област.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна