Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дейвид Лами призова британските граждани да напуснат Ливан

Дейвид Лами
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министърът на външните работи  на Обединеното кралство Дейвид Лами призова британските граждани да се вслушат в съвета на правителството и незабавно да напуснат Ливан. Лами каза, че ситуацията на място е "бързо развиваща се" и министрите не могат да гарантират помощ, "ако нещата ескалират значително през следващите часове и дни". 

Британският дипломат номер едно допълни, че правителството е създало звено за бързо реагиране, за да помогне на около 5000 британски граждани в Ливан, със 700 войници, разположени в Кипър, и резервирани места за граждански полети, за да ги върнат у дома. 

По-рано Дейвид Лами заяви, че е разговарял с американския държавен секретар Антъни Блинкън и че и двамата са съгласни, че "най-добрият път напред" е незабавно прекратяване на огъня и намиране на "политическо решение". 

Той информира, че е разговарял с иранския си колега миналата седмица и е призовал страната му да прояви "сдържаност". 

По повод на смъртта на лидера на "Хизбула" Хасан Насрала Лами коментира, че не "скърби за смъртта на ръководителя на забранена терористична организация, но скърби за цивилните, които загубиха живота си в кръвопролитията през последните няколко дни".

По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени