Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Втора група от наши сънародници се завърна от Ливан

Снимка: БТА

Още 80 наши сънародници от Ливан кацнаха благополучно на летище София с правителствения самолет. С тях броят на евакуираните вчера и днес българи достигна 169.

С вчерашния първи полет бяха прибрани 89 български граждани и членове на техните семейства. 

По-рано днес:

По данни на Министерството на външните работи в Ливан има 400 наши сънародници, но не всички са пожелали евакуация.

Правителственият самолет кацна точно в 19.20 ч. Българските граждани бяха посрещнати от министъра на транспорта Красимира Стоянова, която заяви, че ситуацията в Ливан е изключително динамична и доста рискована и само няколко минути след излитането на българския самолет е имало ново въздушно нападение:

"Нещата са доста рисковани, но разбира се ние като правителство ще направим всичко, което е необходимо и ще намерим всички възможни варианти, за да могат българите, техните семейства, да са си отново в България, да се чувстват сигурни".

Българските власти остават в готовност да евакуират още български граждани. По думите на транспорнтия министър всички, които са пожелали да се върнат у нас, вече са на българска територия.

Сънародниците ни, които кацнаха тази вечер, някои от тях с бебета и малки деца, заявиха, че там е изключително опасно.

"Там беше много зле положението, защото имаше бомби. Като кацнахме тук, всичко беше наред. Всички много сме щастливи, и детето също", каза един от евакуираните.

От Министерството на външните работи призоваха българските граждани да преустановят всякакви пътувания до Ливанската република и незабавно да напуснат територията на страната.

При необходимост от съдействие, българските граждани в Ливанската република, могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Бейрут, на следния номер: +961 5 453 658, както и на телефонни номера за неотложни случаи в извънработно време: +961 81 302 552; +961 76 697 766.

Сигнали може да се подават и на имейл адреса на Консулската служба към Посолството: CONSULAR.BEIRUT@MFA.BG.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени