Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светлозар Стоянов - Свесто с изложба в столичната галерия "Графично"

21-ва самостоятелна експозиция абстрактна, светлинно-спектрална живопис “Контрасти” ни поднася Светлозар Стоянов - Свесто в столичната галерия" Графично" тази вечер.

Картините на художника ни демонстрират нови и нови възможности на абстрактната живопис чрез собственото му пълноценно осъществяване, артистичен талант и авторски интервенции върху платното. Формите, цветовите контрасти, линиите, осветлението и движението в картините му са плод на комплексни професионални познания и креативност.


Филолог, възпитаник на Софийски университет “Климент Огридски”, отговорен редактор в списание ”Родители”, работил в областта на анимациата и комикса. Полага началото на художествените си прояви в Шумен, продължил образованието си с изобразително изкуство в колежа “Св.Иван Рилски” в Дупница. Създава и развива своя оригинална живописна техника, като рисува предимно абстракции, но се изкушава и от интуитивно наивистичното изкуство. Участвал е във всички издания на Салона за наивистично и интуитивно изкуство.


С множество участия в общи и съвместни изложения и изложби, като в някои от тях предлага синкретично взаимодействие между изображение и текст, което е негова отличителна марка. Има различни номинации и награди, като през 2022 година печели първо място на Четвъртия международен конкурс за абстрактно изкуство 21х21 на галерия A cube contemporary. Авангардните му в световен мащаб творби се намират в над десет страни на три континента. Член на СБХ от 2016 г.


Изложбата ще продължи до 19 октомври 2024 година  столичната галерия "Графично"  - ул. "Цар Самуил" 38.


Снимки: Ани Петрова
По публикацията работи: Ани Петрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени