Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Али Хаменей: Израел не може сериозно да навреди на "Хизбула" и "Хамас"

Върховният водач на Иран аятолах Али Хаменей
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей заяви, че Израел не може сериозно да навреди на "Хизбула" и "Хамас" и "няма да изкара дълго".

Междувременно от Ливан бяха предприети ракетни удари към северната част на Израел. Военните на еврейската държава пък призоваха цивилните в 37 южни града в Ливан да се евакуират. Израел съобщи още, че при удар в Бейрут вчера е елиминирал ръководителя на отдела по комуникации на "Хизбула".

За първи път от два месеца сирени за въздушна тревога са прозвучали в Южен Израел.

Израелски изтребители са поразили тунел с дължина три и половина километра, който преминава от Ливан в Сирия и който, според израелските сили за отбрана, е бил използван от "Хизбула" за прехвърляне на оръжия иранско производство. Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант заяви, че Израел има "още изненади" за Хизбула, докато сухопътните операции в Южен Ливан продължават. Израел е извършил най-масивните въздушните удари по Бейрут до момента през изминалите 24 часа, убити са били десетки хора.

Почти 900-те приюта в Ливан са пълни и хората, бягащи от израелските удари, вече спят на открито, съобщи агенцията за бежанците на ООН.

Междувременно, в рядко обръщение след петъчната молитва в Техеран, аятолах Али Хаменей заяви, че клането в Израел, извършено от "Хамас" преди година и което предизвика войната в ивицата Газа, е било "логично и законно".

Хаменей заяви още, че САЩ и техните съюзници се грижат за сигурността на Израел, за да бъде той път за износ на енергийни ресурси от Близкоизточния регион към Запада. По думите му борбата на "Хизбула" срещу Израел е "жизненоважна за целия регион". Хаменей каза още, че Иран няма нито да отлага, нито да бърза с - цитирам "изпълнението на дълга си в борбата си с Израел".

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна