Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МФ очаква през декември да бъде покрит инфлационният критерий за влизане в еврозоната

Людмила Петкова
Снимка: БГНЕС

Министерството на финансите очаква през декември да бъде покрит и последният критерий за присъединяване към еврозоната, съобщи служебният вицепремиер и ресорен министър Людмила Петкова. Това е инфлацията, като в 2-седмичен срок след изпълнението ѝ България ще поиска нова оценка. 

Петкова представи динамиката на структурата на финансовата рамка, като стана ясно, че разходите изпреварват приходите. На въпрос на БНР какъв е най-лошият възможен сценарий, Петкова отговори:

"Бих искала да аргументирам при най-лош сценарий и при най-добър сценарий винаги има решение. Въпросът е дали е най-доброто решение".

Людмила Петкова допълни, че по време на Консултативния съвет за национална сигурност е поставен въпросът разходите за отбрана да достигнат 2,5% от Брутния вътрешен продукт. 

Бюджет 2025 г. все още се изготвя и Петкова отказа да коментира каквито и да е работни параметри, като призова да не се спекулира с тях. 
Финансовият министър изрази убеденост, че политическите сили са готови за диалог за бюджета, и надежда, че ще постъпят отговорно.

Подробности чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени