Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

60 хиляди са епилептиците у нас, но болестта не е приоритет на държавата

Доц. Димова: Имаме по-бърз достъп до магнитен резонанс, но продължават да липсват лекарства за епилепсия

Проведе се мащабна Балканска среща - "Епилепсията не е присъда" на "Асоциацията на родителите на деца с епилепсия"

5
Доц. Петя Димова
Снимка: Гергана Хрисчева
"У нас не се води статистика за броя хора с епилепсия, но изхождайки от европейските и световните данни, у нас би трябвало да има около 50 - 60 хиляди души с епилепсия, което не е никак малък брой. 

Епилепсията е едно от най-често срещаните неврологични заболявания, дори би трябвало да е на второ място според световната статистика след инсултите, след мозъчно-съдовите болести, каза за БНР доц. Петя Димова, невролог, епилептолог, председател на Българското дружество против епилепсия, член на Световната лига против епилепсия. 

Под патронажа на президента на Република България у нас днес се проведе Балканска среща - "Епилепсията не е присъда", организирана от "Асоциацията на родителите на деца с епилепсия", с председател Веска Събева.

"Епилепсията е лечимо заболяване в голям процент от случаите, в България все пак продължава да е трудно лечимо, заради липсата на много от медикаментите

При налични 30 лекарствени продукта в света, под 15 е броят на тези, които са достъпни за българските пациенти. След тях липсват и животоспасяващи. Тези които се прилагат при чести и тежки пристъпи.

Продължава от години да няма у нас диазепам за домашно лечение, има само венозно, фенобарбитал също, няма супозитори формите за спешен случай, да не говорим, че точно тези в света вече са заменени с приложение през устата, за да бъде по-лесно за близките на тези пациенти. Диазепамът, който у нас липсва от 90- те години, сега препоръчваме на пациентите да си го набавят от чужбина, или тук им го приготвят в една аптека, но аз не съм сигурна за съдържанието на продукта, каза още доц. Димова. 

 

По думите на доц. Димова в 70% от случаите епилепсията е лечима с медикаменти. Останалите 30% могат да бъдат диагностицирани и лекувани по друг начин, така че поне 10% да нямат пристъпи. Например с епилептична хирургия, кетогенна диета, която у нас също не е налична, както трябва.

Така че един малък процент от хората имат тежки хронични епилепсии, които затрудняват техния живот, но с помощта на държавата и институциите, и социалния, и трудовият им живот би могъл да бъде подобрен! 

Но епилепсията не е приоритет на държавата у нас!, категорична е още доц. Петя Димова. 

"Добрите новини в областта на диагностиката на епилепсията у нас е това, че по линия на НЗОК вече е по-лесно насочването на пациентите с епилепсия за магнитно-резонансна томография, която е златният стандарт за диагностика на това заболяване, скенерът - тоест компютърна томография, което в случая на епилепсия не е най-прецизното изследване

Преди много трудно се издаваха направления от специалистите, за да бъде осъществено по здравна каса и пациентите да не заплащат. Сега е по НЗОК и има известно скъсяване на времето, което е много важно за голям брой пациенти с епилепсия. Идват повече хора с правилна диагноза при нас.  

Подобри се също донякъде и използването на видео ЕЕГ, тоест мониториране на пациента или осъществяване на електроенцефалографско изследване заедно с видео. Ако пациентът получи пристъп по време на изследване, да се разбере как изглежда този пристъп, да бъде правилно класифициран успоредно с тази ЕЕГ находка. 

Все повече клиники има, в които макар и кратки, се правят тези две комбинирани изследвания. Но това изследване все още не изцяло заплатено от НЗОК, пациентите доплащат. 

А се прави и на много малко места, така че хората от цялата страна нямат достъп, освен това невролозите епилептици не са достатъчно на брой, специалност "Епилептология" у нас все още няма. Но който иска колега може да се обучи през много чужди платформи и обучения от Световната лига и Европейското дружество, заяви доц. Петя Димова. 

"Продължава стигматизацията на пациентите с епилепсия у нас, макар пътят да е скъсен, достъпът не винаги е лесен, обобщи за БНР председателят на Българското дружество против епилепсия доц. Димова.


Още по темата слушайте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени