Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чествания край село Ключ по повод 1010 години от смъртта цар Самуил

Под патронажа на президента Румен Радев в Националния парк-музей "Самуилова крепост", край петричкото село Ключ ще се проведат честванията по повод 1010 години от смъртта на българския цар Самуил. 

17-годишното управление на цар Самуил, провъзгласен от папата за император на българите през 997 година, е белязано от тежки и непрестанни битки с Византия , в които България успява да си върне загубени територии и излаз на три морета. В началото на 1014 година, в подножието на Беласица, войските на император Василий II нанасят съкрушителен удар над българските воини и пленяват 15 хиляди от тях. 

Повечето от тях са ослепени, а когато раненият цар Самуил научава това, умира от сърдечен пристъп. Датата е 6 октомври, 1014 година. Тези събития ще бъдат пресъздадени в литературно-музикален спектакъл в Националния парк-музей "Самуилова крепост", чието начало е от 18.30 часа. Заупокойна молитва ще отслужи негово Светейшество Даниил, патриарх български, след което ще започне тържествената заря-проверка.

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще приеме почетния строй и ще произнесе слово.

Програмата на честванията продължава и на 6 октомври, неделя, с Международна научна конференция "Самуилова България- история и култура", която ще се проведе в историческия музей на град Петрич.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени