Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Транспортни работници протестират срещу кмета на София на 9 октомври

Снимка: БГНЕС

На 9 октомври от 14 часа Федерация на транспортните работници към КТ "Подкрепа" организира протест срещу кмета на София Васил Терзиев. Причината е, че кметът не е спазил споразумението за сътрудничество, подписано на 26  февруари тази година, в което е записано, че трябва да се изготви и въведе бонусна система през тази година за плащане на шофьорите в столичния авто- и електротранспорт. 

От синдиката настояват тази бонусна система да влезе в сила от първи октомври, обясни за "Хоризонт" председателят Иван Кирилов.

"Ще предприемем първа стъпка - протест пред Столична община, след което ще се предприеме и последваща такава - за спиране на градския транспорт, тоест за провеждане на ефективна стачка. Оправданията са, че не може да осигури 3 300 000 лв., защото толкова струва до края на годината, поради това, че държавата дължи пари, поради това, че няма актуализация на бюджета, поради това че според него в момента едва ли не не е толкова наложително. По-скоро кметът и неговата администрация по-скоро искат да ни препратят в 2025 година и там да се въведе системата, с което да заместят евентуално бъдещо увеличение на основните заплати - нещо, което не бихме приели по никакъв начин и нещо, на което работниците ще се противопоставят".


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени