Глобалното затопляне и сушата могат да засегнат толкова силно кафеените плантации и производството на кафе, че то да се превърне в луксозна стока, която не всеки ще може да си позволи. Това прогнозира Радина Калдамукова, магистър по геоекология от университета в град Тюбинген, Германия.
Най-широко разпространените и предпочитани сортове като "Арабика" ще бъдат повлияни най-тежко, защото имат малка генетична база, което ги прави по-малко адаптивни към различни климатични условия.
"Точно тези повишени температури, в комбинация с по-трайните засушавания, които се наблюдават, недостига на валежи, имат отрицателно влияние върху цъфтежа, плододаването и качеството на кафето. Също така тези климатични промени контролират и разпространението на повече сериозни вредители и болести по кафето. В следващите две десетилетия ще сме изправени пред един среден до сериозен недостиг на кафе, което неминуемо би довело до рязко увеличение на цената. По този начин кафето може да се превърне в една по- луксозна стока", прогнозира Радина Калдамукова.