Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тропическата буря "Милтън" заплашва да прерасне в голям ураган към крайбрежието на Флорида

Щети от урагана "Хелън"
Снимка: Ройтерс

Тропическата буря "Милтън" заплашва да прерасне в голям ураган, насочен към крайбрежието на Флорида, включително Тампа, потенциално причинявайки щети за милиарди долари в допълнение към бедствието в щата и региона, който все още търпи последствията на урагана "Хелън" преди по-малко от две седмици, съобщава агенция Блумбърг.

Най-силните ветрове на Милтън достигнаха 60 мили (97 километра) в час рано в неделя на около 860 мили запад-югозападно от Тампа, като прогнозата е, че бурята ще прерасне в ураган от категория 3, докато пресича топлия Мексикански залив, съобщи Националният център за ураганите на САЩ. Това предполага буреносни ветрове със скорост от 120 мили в час, способни да съборят покриви от сгради и да счупят дървета при достигане на сушата в сряда.

Губернаторът Рон Десантис обяви извънредно положение в 35 окръга.

"Ситуацията е плашеща", каза Брандън Бъкингам, метеоролог в компанията за търговски прогнози AccuWeather Inc.

"Очакваме късно през деня във вторник или във вторник вечерта условията наистина да започнат да се влошават, като през деня в сряда ще бъде най-въздействащото време. Не приемайте това предупреждение с лекота", каза още той.

"Милтън" ще бъде вторият голям ураган, който ще удари САЩ за две седмици след "Хелън", който уби най-малко 225 души в американския юг и причини загуби и щети за около 250 млрд. долара, според оценките на AccuWeather.

Досега 13 бури са се образували в Атлантическия океан през шестмесечния сезон на ураганите, като четири урагана удариха САЩ, включително "Хелън" и по-рано през юли, който причини спиране на захранването в Хюстън, четвъртият по население град в САЩ.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна