Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виктор Орбан участва на годишната среща на партия "Лига" в Италия

Матео Салвини и Виктор Орбан
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Италия, край селището Понтида, за 36-и път се проведе традиционната среща на крайно дясната и коалиционна в правителството на Джорджа Мелони партия "Лига". Участва нейният лидер и министър на транспорта Матео Салвини. Специален гост бе унгарският премиер Виктор Орбан.

Срещата  се проведе под лозунга "Защитата на границите не е престъпление". Отнася се  срещу нелегалната имиграция и процеса срещу Салвини във връзка спасени имигранти от кораба Open arms.  Той рускува  6 години затвор за отвличане.

Във връзка с това, от сцената в Понтида - символ на "Лига", Салвини изрази решимостта си да продължи "напред с високо вдигната глава".

Участващите чуждестранни гости похвалиха неговата защита на границите и най-вече унгарският премиер Виктор Орбан. Той приветства присъстващите на италиански с  думите:

"Добър ден, народе на Понтида", след което със съдействието на преводач каза: "В Унгария, ние честваме Салвини като герой, той защити границите и домовете на италианците. Той  защити и Европа! Заслужава почит, а не съдебни процеси".

Аплодиран от присъстващите, Виктор Орбан каза още, че  "Брюксел не бива да се напуска, а трябва да бъде окупиран, отнет от бюрократите и върнат на европейците". Унгарският премиер смята, че "нелегалните мигранти трябва да се закарат в Брюксел", щом толкова ги искат.

По време на изказванията, на поляната на Понтида бе развято руското знаме.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени