Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейците спестяват повече, а американците харчат повече спрямо нивата преди пандемията

Европейските домакинства спестяват повече в сравнение с нивата преди пандемията от коронавирус, докато американците пък харчат повече и така задвижват икономическото възстановяване на САЩ, пише "Файненшъл Таймс".

Изданието цитира данни на Евростат, според които спестяванията на европейските домакинства са стигнали 3- годишен връх от 15,7% за трите месеца до юни, което е над нивата преди коронавирусната пандемия, когато средно бяха 12 на сто. „Файненшъл таймс“ отдава това на икономическата нестабилност заради войната в Украйна и засилването на напрежението в Близкия изток.

В САЩ обаче обстановката е коренно различна. Там нивата на личните спестявания са около 5% за второто тримесечие, което е по-ниско от 6-те процента в периода 2010-2019 г. Според експерти, по-ниските нива на спестявания отвъд Океана означават засилено потребление на домакинствата, което е основна причина за по-високия растеж на американската икономика в сравнение с европейската.

Брутният вътрешен продукт се очаква да нарасне в САЩ с 2,6% тази година, докато, за сравнение, в еврозоната той ще е 0,7 на сто, а във Великобритания 1.1%.

Освен това знак, че американската икономика се развива добре, бяха и новите над 250 хил. работни места, регистрирани през септември, които изненадаха дори анализаторите.

Според икономисти спестяванията на европейските домакинства, натрупани по време на пандемията, вече са се изпарили. Европейците инвестират повече в жилища в сравнение с периода преди пандемията и все още се очаква по-високи заплати да доведат до повече търсене на стоки и услуги на Европейския континент.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени