Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посолството на Албания отвори вратите си за студенти на Софийския университет

Топлото посрещане бе по случай 80-годишнината от Освобождението на Албания

7
Снимка: Костандина Бело

В сградата на посолството на Република Албания в София се състоя приятелска среща между посланика г-жа Инид Мило със студентите и преподавателите по албански език от Катедрата по балканистика на СУ "Свети Климент Охридски", както и членове на албанската общност в България. Срещата, в края на миналата седмица, бе в рамките на дейностите по повод 80-ата годишнина от Освобождението на Албания, която съвпада и с 15-ата годишнина от членството на Албания в НАТО и обявяването на 2024 г. за Година на албанския език.

В речта си пред гостите посланик Инид Мило се спря на приоритетите на външната политика на страната като част от НАТО и кандидат за член на ЕС, като не пропусна да отправи и благодарност към преподавателите по албански език проф. д-р Русана Бейлери и проф. д-р Екатерина Търпоманова за упорития труд, който са положили за да поддържат жив интереса към албанския език, културата и историята на Албания в България.

Срещата продължи с приятен разговор, в който се включиха и студентите, които демонстрираха езиковите си умения и знания за Албания и изразиха много интересни мнения, свързани с темата на срещата.

Гостите имаха възможността да се запознаят по-обширно с историята на Албания чрез филма "Смъртта на коня", заснет през 1992 г. от режисьора Саимир Кумбаро. Това е първият албански филм, който подчертава негативните аспекти на комунистическата система в албанското общество. Той е едно от най-реалистичните отражения на политическото преследване по време на диктатурата на пролетариата в Албания. За студентите това бе един интересен филм, благодарение на който успяха да се докоснат до стара Албания от комунистическите години и да я сравнят с днешна Албания, която е вече променена и различна. След филма студентите допълниха впечатления и знания за историята на балканската държава, разглеждайки изложбата "Албанската съпротива през Втората световна война".

Това събитие послужи като платформа за обмен между младежите и Посолството и като възможност за насърчаване на връзките между двете страни. Защото именно тези млади хора са нашите бъдещи посланици, които ще поддържат отношенията между България и Албания.

Текст и снимки: Костандина Бело

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна