Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две нови атаки са били извършени снощи срещу южните предградия на Бейрут

Снимка: БТА

Израел и "Хизбула" водят сражения в Южен Ливан на фона на продължавашата сухопътна офанзива на израелската армия през границата. Израелският премиер Бенямин Нетаняху изрази увереност в победата в деня на годишнината от смъртоносното нападение на "Хамас" в Израел. Пропалестински протести се проведоха в редица градове по света. 
Израелските сили за отбрана съобщиха тази сутрин, че при "прецизен, базиран на разузнаването удар в района на Бейрут" е бил убит Сухаил Хюсеин Хюсейни, командир на щаба на Хизбула. Засега няма коментар от страна на ливанската групировка. Хюсейни е отговарял за бюджетирането и логистичното управление на най-чувствителните проекти на Хизбула, включително нейните военни планове и други специални операции.

Междувременно още няколко града в северозападен Израел бяха обявени за затворени военни зони. Мярката се взема въз основа на оценка на сигурността.

По-рано Хизбула обяви, че е атакувала база на израелското военно разузнаване близо до Тел Авив. Израелските военни съобщиха, че са били идентифицирани около 5 изстреляни от Ливан ракети. Някои от ракетите са били прехванати от израелската противовъздушна отбрана, а останалите са паднали в незаселени райони.

Две нови атаки са били извършени късно снощи срещу южните предградия на Бейрут. Те са били насочени по област, която се счита за крепост на Хизбула и някога е била гъсто населена с шиити. Израелската армия заяви, че през вчерашния ден е поразила над 120 цели на Хизбула в Южен Ливан в рамките на 60 минути като част от мащабните удари. Целите са принадлежали на елитните сили на групировката „Радуан“ и на други подразделения.

Снощи десетки демонстранти бяха арестувани на пропалестинска демонстрация в Амстердам. На няколко железопътни гари в Нидерландия демонстранти организираха седящи протести в защита на правата на палестинците.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна