Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Мариета Караджова: Близо 50 на сто от хората имат дискови хернии, сочат различните публикации

Дископатията - реалност и митове

Водещ невролог, председател на Българското дружество по мануална медицина, специалист по физикална и рехабилитационна медицина е гост в този епизод на подкаста на БНР "В центъра на системата" по темата за дисковата херния

2
Д-р Мариета Караджова
Снимка: Ани Петрова

Дископатията и лубалният дял в есенно-зимния сезон е темата в този епизод на подкаста на БНР - "В центъра на системата". Седящият човек в наведена поза е рисковият за дископатия и тези хора се увеличават все повече

Как да открием скритите симптоми на дисковите хернии? Защо всичко е въпрос на комплексен подход и правилна мануална терапия, на рехабилитация, съчетана с изграждане на здравословни навици за добър мускулен тонус - разказа топ невролог от столицата.

Епизодът е продължение на темите за опорно-двигателния апарат:

Спортна медицина

Методът Актив Ситинг

Д-р Росен Георгиев: Сколиозата се коригира след ренгеново изследване

Гръбначни изкривявания при децата

Рискове и новости при смяната на стави

Артрозните болести през погледа на млад ревматолог

Остеопорозата

Слушайте епизода тук:


Гост по темата е:

☑️ Д-р Мариета Караджова - невролог, Председател на Българското дружество по мануална медицина и вертеброгенни заболявания, специалист по физикална и рехабилитационна медицина, мануална медицина и постурология


От разговора ще научите:


☑️ Какво трябва да прави и да не прави човек с дископатия

☑️ Кои са методите за диагностика на дисковата херния

☑️ Какво представлява сегментарното изследване на гръбнака

☑️ Как се проследяват пациентите с установени вече дискови хернии

☑️ Какви спортове и физическа активност са полезни при дископатии

☑️ Трябва ли да се носи колан или да се приемат хранителни добавки

☑️ Защо са толкова важни упражненията при хора с дископатия

☑️ Кога се пристъпва към операция на дисковата херния

☑️ Какво не трябва да се прави след операция като вторична профилактика

☑️ Каква физиотерапия и балнеолечение се препоръчва при дископатии

☑️ Как трябва правилно да се приложи мануалната терапия

☑️ Митове и реалности за дископатията


"Пациентите се лутат много, докато намерят точния специалист и терапия при болки в кръста, като данните сочат, че между 30 и 50 на сто от хората имат дискови хернии, тоест човек може да си има дискова херния, да си я носи и никакъв проблем да няма с нея, каза за БНР д-р Мариета Караджова, невролог, председател на Българското дружество по мануална медицина и вертеброгенни заболявания

"Не може да се каже, че дисковата херния е тежка присъда, защото хората много се плашат, но това е лечимо заболяване. Проблемът идва, когато са притиснати сетивните окончания за болка. А гръбнакът реагира с болка чак след като над 90% е декомпенсиран.

Преди това ние можем да открием скритите симптоми, с едно специализирано мануално изследване - нарича се сегментарно изследване на гръбнака. С него се опипват тъканите, които получават инервация от съответното ниво и се установява още скритата симптоматика преди да е декомпенсирал гръбнака. 

Това изследване открива актуалното дразнене на сетивни окончания за болка. Тоест човек може да си има огромна дискова херния, която обаче така да е успокоена, че да не притиска сетивни окончания за болка и това изследване да не намира симптоми. Затова аз съм предприела с моите пациенти, някои от които проследявам вече 20 години, преглеждам ги дори, когато са асимптоматични. На 6 месеца, на една година, откривам тази скрита симптоматика, третирам я с мануална терапия и тя се изчиства до "нула", поясни още д-р Караджова.


Изследването е много строго специализирано, то надгражда неврологичният статус и много малко колеги в България го владеят, но биха могли да се обучат. 

Мануалната терапия се прави в острия период, но деликатно и само върху проблемното ниво от дискове

Д-р Караджова разказа още за необходимостта от постоянни упражнения при хората с дископатии, с и без операция, които да изградят нов двигателен механизъм на тялото, за да бъдат предпазени от повторни възпаления или оток на тъканите. По думите й младите хора с проблеми в кръста, които посещават различни курсове за разтягане, трябва да са наясно, че ако нямат добър тонус на мускулатурата, която да компенсира и ограничи всички стави на тялото, те са по-флексибилни отколкото трябва и те по-лесно се уморяват и когато допълнително разтегнат тези връзки, това създава порочният кръг на нестабилността. Затова е добре да се прилагат т.нар. изометрични упражнения, които поддържат мускула в една дължина, в една позиция. Те най-силно заздравяват мускулатурата, тоест отвън чрез тези упражнения се ограничава движението на ставите, за да не минават те извън границите и да не се получава дразнене на сетивните окончания за болка. 

Специалистът поясни какви и колко дълго да се правят упражненията, особено за хора, които стоя дълго на едно място, какви спортове да се избягват, кога се пристъпва към оперативно лечение на дисковите хернии, как трябва да се живее след операцията, какво е вторична профилактика при тях, каква физиотерапия и рехабилитация да се прави.  

Д-р Мариета Караджова

Д-р Мариета Караджова, дм е специалист невролог в София с над 20 години опит. От 2002 до 2023г. е била асистент, след това главен асистент по неврология към МУ София, в Клиника по неврология на "Александровска" болница. Практикува мануална медицина от 2001 г., а от 2003 г. обучава в теорията и практиката на мануалната медицина лекари-специалисти по неврология и физикална и рехабилитационна медицина. Преподава мануална терапия също в Медицински колеж към МУ-София. От 2011 г. има неврологичен кабинет. Д-р Караджова не преглежда деца.


Очаквам вашите сигнали, коментари и предложения на имейл: gergana.hrischeva@bnr.bg


Всички епизоди на подкаста ще намерите:

Apple Podcasts през iTunes

Viber


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени