Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нуждаещата се от повече газ световна икономика не получава нови доставки достатъчно бързо

Вълната от нови доставки на втечнен природен газ от проекти, договорени преди години в очакване на нарастващо търсене, продължава да се отлага, заплашвайки да разшири световната енергийна криза, се посочва в анализ на агенция Блумбърг.

Закъсненията на доставки от САЩ до Мозамбик не обещават скорошно облекчение на високите цени на горивата, въпреки над 200 милиарда долара инвестиции, които трябваше да доведат пазара на втечнен природен газ (LNG) до свръхпредлагане още през 2025 г.

За някои страни новите източници на газ не могат да дойдат достатъчно бързо. И докато Европа видя две изключително меки зими през последните години, по-студените температури, които се прогнозират за някои райони на стария континент през този сезон, могат да засилят конкуренцията с Азия за синьото гориво, предизвиквайки недостиг за държавите, които не могат да си го позволят.

"Пазарът се опитва да изгради безпрецедентно количество нов капацитет за кратък период от време. Това не е лесно да се постигне", посочи Ира Джоузеф, сътрудник в Центъра за глобална енергийна политика към Колумбийския университет.

Има няколко причини за закъсненията, включително удълженото строителство на проекти за втечняване на газ в Тексас и Мексико, както и западните санкции, възпрепятстващи руския завод за втечнен природен газ Arctic LNG 2. В същото време търсенето в световен мащаб нараства и нови купувачи влизат в битката, като Египет се превърна в нетен вносител тази година, след като се сблъска с производствени проблеми и изключително горещо лято.

Потреблението вероятно ще бъде по-високо през следващата година, отколкото през 2024 г., отчасти водено от постепенното преминаване към газ в енергийния и транспортния сектор в Азия, каза Флоранс Шмит, енергиен стратег в банката Rabobank. Всякакви добавки към доставките през втората половина на 2025 г. може да дойдат твърде късно, за да наваксат повишеното търсене, добави тя.

Междувременно Международната агенция по енергетика (МАЕ) намали своите перспективи за печалби от производството на LNG през 2025 г. в актуализирания си доклад през миналата седмица. Глобалният добив ще се покачи до почти 580 млрд. куб. метра през 2025 г., се казва в тримесечния доклад на МАЕ, което е спад от предишна прогноза за повече от 600 милиарда кубически метра.

Изследователската фирма Wood Mackenzie Ltd. (WoodMac) пък намали прогнозите за допълнителни доставки през следващата година с около 16% от изчисленията, направени преди шест месеца.

"Това все още е значително годишно увеличение, така че натискът върху цените надолу остава ключова тема за 2026 г.", коментира Лукас Шмит, анализатор в WoodMac. "Закъсненията обаче направиха очаквания спад на цените по-малко изразен, отколкото по-рано през годината".

Въпреки че текущата цена на природния газа е намаляла значително от върховете, наблюдавани през 2022 г., референтните фючърси в Европа все още са около два пъти по-високи, отколкото преди кризата, която възникна когато Русия ограничи потоците от тръбопроводи към региона. За това отчасти е виновно засиленото разчитане на LNG, тъй като Европа сега се конкурира с купувачи от цял ​​свят и втечненото синьо гориво отива при предложилия най-висока цена.

Графика на газовите TTF фючърси (в евро за мегаватчас)


Същевременно търсенето на LNG се очаква да нарасне значително до края на десетилетието, тъй като бумът на изкуствения интелект повишава нуждите от енергоемки центрове за данни. McKinsey & Co. предвижда изискванията за Изкуствен интелект (AI) да съставляват 5% от енергийните нужди на Европа до 2030 г., докато BlackRock очаква потреблението на енергия в Азиатско-тихоокеанския регион да се увеличи с около 50% през следващите 10 години. Според Bloomberg пък търсенето на газ в енергийния сектор на САЩ може да нарасне с до 30% до 2030 г. спрямо днешните нива.

"Не забелязваме голям ръст на доставките на втечнен природен газ, докато търсенето на LNG се покачва", каза Марк Саймънс, ръководител на производството на газ и енергия в TotalEnergies SE, на неотдавнашна конференция в Лондон. Пазарът е "разумно затегнат и като следствие цените в Европа са високи, тъй като търговците се притесняват какво ще бъде през зимата", добави той.

САЩ, един от най-големите доставчици на втечнен природен газ в Европа, е малко вероятно да добавят много повече съоръжения за износ извън текущия набор от одобрени проекти поради нарастващите разходи за строителство и регулаторни предизвикателства след наложената от президента Джо Байдън пауза в издаването на разрешителни, която вече е предмет на заведени съдебни дела.

Друг голям производител, Катар, е настроен да увеличи износа с повече от 80% до 2030 г., но все още е на няколко години от производството на първите допълнителни количества синьо гориво.

По-малките доставчици също са изправени пред затруднения. Така например, атаки от подкрепяни от Ислямска държава бунтовници спряха голям проект в Мозамбик. Усилията за увеличаване на производството от Папуа Нова Гвинея и Нигерия също се провалиха, докато някои по-стари глобални съоръжения са изправени пред спад на производството.

За водещи търговци като TotalEnergies, който участва в глобални LNG проекти от САЩ през Австралия до Ангола, това означава по-дълъг период на повишени цени, които поддържат печалбите от търговия.

"Пазарът е добър, какъвто е днес", каза главният изпълнителен директор на TotalEnergies Патрик Пуян, имайки предвид текущите нива на цените на газа.

Но за развиващите се държави по света това означава да се конкурират с по-богатите страни за скъпи товари с гориво. Ръстът на цените може да попречи на усилията на страни като Пакистан и Тайланд да осигурят пратки, необходими за захранване на техните икономики. Малайзия и Индонезия също са готови да навлязат на пазара като нетни вносители, тъй като резервите им се изчерпват.

"Ако търсенето продължи да се засилва, водено от подобряване на макроусловията и нови възли на търсене като центровете за данни, тогава всяко свръхпредлагане през 2027 г. и 2028 г. може да се изпари напълно", посочи Саул Кавоник, енергиен анализатор в базираната в Сидни изследователска фирма MST Marquee.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени