Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът отново поевтинява след вчерашния рязък спад с близо 5%

В сряда петролните фючърси отново поевтиняват, но по-предпазливо, следвайки ценовия спад ден по-рано с близо 5%, тъй като инвеститорите са раздвоени от изгледите за по-слабо от очакваното търсене на важната енергийна суровина и рисковете за нарушаване на доставките с оглед на конфликта в Близкия изток и мощния ураган "Милтън" в САЩ.

Около 15.45 часа българско време фючърсите на петрол Брент се понижават с 0,8% към 76,60 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол WTI - с 0,6% към 72,95 долара за барел, след като през вчерашната търговия черното злато поевтиня с около 4,6%.

Снощи американският петролен институт (API) отчете ръст с 10,9 млн. барела на седмичните запаси на суров петрол в САЩ. Енергийната информационна администрация на САЩ (EIA) пък понижи рязко своите прогнози за растежа при търсенето на петрол през 2025 г., визирайки отслабващата икономическа активност в Китай и Северна Америка.

EIA вече очаква глобалното потребление на петрол да нарасне догодина с 1,3 млн. барела на ден - под септемврийската прогноза за растеж с 15 млн. барела.

Агенцията също така понижи прогнозата си за цената на петрол Брент до края на тази и през следващата година, като вече очаква средна цена от $78 за барел през 2025 г., което е със $7 за барел по-ниско от очакванията на EIA месец по-рано.

"По-ниските цени на суровия петрол в прогнозата до голяма степен отразяват намаляването на растежа на глобалното търсене на петрол през 2025 г.", посочи EIA.

Графика на петрол Брент (в долари за барел)


Същевременно агенция Ройтерс съобщи снощи, че военната групировка "Хизбула" е сигнализирала, че може да е готова за прекратяване на огъня с израелците и че подобно споразумение няма да бъде обвързано с постигането на примирие в Газа. Тези спекулации за възможно прекратяване на огъня също допринесоха за вчерашното рязко поевтиняване на петрол, което последва драматичния ценови ръст от миналата седмица, когато Ирак нанесе масирани ракетни удари по Израел.

Продължаващите през днешния ден активни военни действия в региона обаче не дават индикации за евентуалното постигане на подобно примирие, което ограничава едно по-нататъшно рязко поевтиняване на петрола.

Междувременно се очаква ураганът "Милтън" да удари днес крайбрежието на Флорида, което може да наруши доставките на бензин в щата, който е най-големите потребители в САЩ.

Инвеститорите на петролните пазари са в очакване на официалнитe данни на EIA за седмичните запаси на суров петрол в САЩ, както и на предстоящите по-късно днес разговор между американския президент Джо Байдън и израелския премиер Бенямин Нетаняху относно засилващия ескалиращия конфликт в Близкия изток.

Регионът, произвеждащ петрол, остава в повишена готовност за всякакъв израелски отговор на иранската ракетна атака миналата седмица в отговор на военната ескалация на Израел в Ливан. Техеран предупреди арабските държави от Персийския залив, че би било "неприемливо", ако разрешат използването на тяхното въздушно пространство или военни бази срещу Иран и предупреди, че всеки подобен ход ще предизвика отговор, каза високопоставен ирански служител. На този етап все още не е обсъждано каквото и да било потенциално действие от страна на държавите от Персийския залив за балансиране на петролните пазари, ако Израел атакува ирански енергийни съоръжения.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени