Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ураганът "Милтън" наближава Флорида с ветрове със скорост до 250 км/час

Поток от евакуиращи се автомобили бавно се движи на юг от Северозападна Флорида по междущатска магистрала 75, САЩ, 8 октомври 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ураганът "Милтън", който е едно от най-сериозните бедствия, заплашващи югоизточната част на американския щат Флорида в последните десетилетия, се очаква да достигне сушата късно вечерта в сряда или рано сутринта в четвъртък българско време. 

Според прогнозите се очаква "Милтън" да удари крайбрежието на Флорида в района на залива на Тампа със сила от 3-та или 4-та степен.
Бедствието, считано за едно от най-разрушителните в историята, представлява сериозна заплаха за живота и имуществото на жителите на щата, като се очаква ветровете да стигнат скорост до 250 километра в час.

Районът на залива Тампа, който е дом на повече от 3,3 милиона души, не се е срещал с ураган с такава мощност от повече от век.

Според актуалната метеорологична прогноза "Милтън" вероятно ще удари сушата в южната част на залива Тампа, по-близо до град Сарасота, но пътят му е трудно да бъде предвиден до последния момент.

Националният център за ураганите предупреди, че подготовката за защита на живота и имуществото, включително евакуациите, трябва да бъде "бързо завършена в сряда сутринта" местно време, преди времето да се влоши.
Летищата в Тампа, Орландо, Палм Бийч и Сарасота вече затвориха, а над 1700 полета са отменени.

Местните медии съобщават, че заради евакуацията над една четвърт от бензиностанциите във Флорида вече са свършили горивото. 
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени