Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пропалестински активисти атакуваха картина на Пикасо в Лондон

Снимката е илюстративна
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Активисти за кратко поставиха снимка на окървавена майка и дете в Газа върху картина на Пикасо в Лондонската галерия. Те призовават за оръжейно ембарго върху Израел.

От Националната галерия съобщиха, че двама души са били арестувани от полицията след инцидента с творбата "Майчинство“ на Пикасо от 1901 г. Те обясниха, че не са били нанесени никакви щети, предаде АФП.

Групата "Youth Demand“ обяви, че двама протeiстиращи са залепили снимка на майка и дете върху защитното стъкло върху картината на Пикасо.

Във видеоклип, публикуван в социалните мрежи от групата, се вижда как охранител сваля снимката. Един от протестиращите вика "Свободна, свободна Палестина“, докато го извеждат от залата и го задържат.

В изявлението на Националната галерия се казва, че двама души са влезли в стаята, където се намира картината на Пикасо. 

"Единият е бил задържан, след като първоначално се е опитал да прикрепи нещо, което е изглеждало като парче хартия, към произведението на изкуството. Няколко бои бяха хвърлени на пода. Полицията присъства и арестува двамата. В момента стаята е затворена. Няма нанесени щети на картини“, пише още в съобщението.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени