Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сарафов: Имам необходимите решения на всеки от актуалните проблеми

Борислав Сарафов
Снимка: БТА

"Имам необходимите решения на всеки от актуалните проблеми". Това заявява номинираният за главен прокурор Борислав Сарафов в позиция, изпратена до БТА.

"След почти година и половина като изпълняващ функциите на главен прокурор днес получих номинацията на трима от членовете на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет в процедурата по избор на титуляр за главен прокурор на Република България, отбелязва Сарафов. Той казва, че приема този акт най-вече като оценка за това, че в един от най-трудните моменти за прокуратурата, благодарение не толкова на него, колкото на колегите, с които ежедневно работи, са успели заедно да върнат институцията към нормалността и професионализма", казва в позицията си изпълняващият функциите главен прокурор.

"Съзнавайки високата отговорност на номинацията, изразявам готовност да предложа пред Висшия съдебен съвет визията си за стратегическото развитие на прокуратурата, базирайки се на близо 30-годишен професионален опит, през който включително от най-високо ниво съм се запознал пряко с всички проблеми на системата. Мога да заявя, че към момента имам необходимите решения на всеки от актуалните проблеми, посочва още Борислав Сарафов и добавя, че в разрешаването им ще продължи да разчита на колегите си, с които вярва, че може да реформират прокуратурата и следствените служби, превръщайки ги в защитник на интересите и правата на българските граждани", коментира още Сарафов.

"Отсега мога да декларирам, че ако бъда избран за главен прокурор на Република България, ежедневно и целеустремено ще работя за възстановяване на чувството за справедливост в обществото, за налагането на принципа на върховенство на правото, политическата неутралност на институцията и защитата на независимостта на съдебната власт, казва още той и допълва, че и занапред в работата си ще подкрепя всеки един български прокурор и следовател, който изпълнява съвестно и отговорно професионалните си задължения, проявявайки разбиране и съпричастност към всеки житейски казус.

Отлично разбирам изключително тежката задача прокуратурата да получи това обществено доверие, което заслужава, и съм готов да работя за това", уверява Борислав Сарафов.

Тази сутрин стана ясно, че Борислав Сарафов ще е единственият кандидат за главен прокурор. Номинацията му беше внесена на последното възможно заседание на Висшия съдебен съвет. Предложението бе направено от Стефан Петров, Пламен Найденов и Светлана Бошнакова.

Петров посочи като мотиви професионалните и нравствени качества на Сарафов. По думите му той има управленски опит, знание и опит в правото, професионален и личен авторитет.

Подробности чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна