Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Унгария: "Турски поток" може да помогне на Европа, ако спре транзитът на газ през Украйна

Петер Сиярто, външен министър на Унгария
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тръбопроводът "Турски поток", който доставя руски газ за Турция през Черно море, може да помогне на Европа да се справи с очакваната загуба на природен  газ, транзитиран през Украйна, заяви в четвъртък унгарският външен министър Петер Сиярто, цитиран от Ройтерс.

Петгодишното споразумение между Киев и Москва за транзита на руски газ през Украйна за Европа изтича на 31 декември 2024 г. и удължаването на договора се смята за малко вероятно предвид военния конфликт между двете бивши съветски страни, напомня агенцията.

Говорейки на международния газов форум в Санкт Петербург, Сиярто също така каза, че загубата на транзита на руски газ през Украйна няма да навреди на Унгария, тъй като страната получава руски газ по тръбопровода "Турски поток".

"Този ​​алтернативен маршрут може да помогне не само на Унгария, но и на други страни от Централна Европа, ако са изправени пред сериозна ситуация в случай, че няма транзит през Украйна", посочи той.

Унгария, за разлика от повечето страни от Европейския съюз, се стреми да поддържа тесни политически и бизнес връзки с Русия, отбелязва Ройтерс.

Украйна заяви многократно, че няма да поднови сделката си с Русия, а Москва каза, че решението е на Украйна и Европа.

Русия е транспортирала около 15 млрд. куб. метра газ през Украйна през 2023 г., което представлява едва  8% от пиковите руски газови потоци към Европа по различни маршрути през периода 2018-2019 г.

Петер Сиярто каза, че Унгария е доволна от сътрудничеството с руския енергиен гигант "Газпром" и че няма привлекателни алтернативи. Той посочи още, че Унгария ще подпише допълнение към газовия договор с "Газпром" по-късно в четвъртък.

"Тази година получаваме в Унгария общо 6,7 млрд. куб. метра газ от "Газпром"... Това ще направи "Турски поток" напълно използван в пълния му капацитет", каза Сиярто.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна