Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Големият български музикант Кирил Маричков издъхна при инцидент на сцената

Снимка: БГНЕС
Чуй новината! Чуй новината:

Почина българският певец, музикант и композитор Кирил Маричков - вокалист и автор на много от песните на "Щурците". Това е станало след инцидент във врачанското село Селановци, където е трябвало да се състои концерт на "Фондацията".

При обстоятелства, които тепърва ще се изясняват, 80-годишният Маричков е паднал от сцената и е починал въпреки опитите да бъде реанимиран.

"Фондацията" е имала участие тази вечер от 19.00 часа за събора на най-голямото село в област Враца -  Селановци. Инцидентът с Кирил Маричков е станал при подготовката на концерта, малко преди началото му.

Очевидци от селото разказват:

"Той е пресякъл сцената с ускорена и нестабилна крачка и е паднал по лице от сцената на пода".

Незабавно е извикана линейка от Спешния център в Оряхово, която е пристигнала за 7 минути, каза доктор Галина Лещарска, директор на Центъра за спешна медицинска помощ във Враца. Тя съобщи, че Кирил Маричков е починал при реанимационни мероприятия. Музикантът е бил с тежка черепно - мозъчна травма.

Доктор Лещарска не даде повече подробности, защото е образувано досъдебно производство, което да изясни всички обстоятелства.

Със същия аргумент отказаха да дадат повече информация и кметът на Селановци - Росица Койнова  и организаторите на събитието от местното читалище.

80-годишният музикант е починал в линейката, каза за БТА кметът на община Оряхово Росен Добрев.

Беше съобщено, че заради инцидентът се отменят всички планирани мероприятия за почивните дни.

БНР изразява съболезнования към близките му!
----------------

Кирил Кирилов Маричков  е роден на 30 октомври 1944 година. Той е български певец, музикант и композитор.

Най-известен става заради участието си в рок група "Щурците"Маричков се изявява като фронтмен, басист, певец и композитор. 

В списъка на създадените от него песни са "Рок в минало време", "Вкусът на времето", "Клетва" и "Вълшебен цвят".

Успоредно с музикалната си кариера, солова и към “Щурците", Кирил Маричков се изявява и като филмов композитор - филмите "Вчера" (с хита "Клетва"), "Адио, Рио", "Индиански игри", "Вампири-таласъми", "Дунав мост" (с хита "Моят свят"). Автор е на музиката към 14 български филма.

През 1992 г. заедно с басиста на “Тангра” - Константин Марков основават “Рок радио "Тангра". 

Автор е на повече от 150 песни.

През 2013 г. Кирил Маричков ("Щурците"), Иван Лечев (ФСБ), Дони, Славчо Николов (Б.Т.Р.) и Венко Поромански ("Те")“ създават "Фондацията". Групата изпълнява песни на собствените си формации, като в репертоара им са повече от 20 от най-емблематичните песни на Дони и Момчил, ФСБ, група "Те", Б.Т.Р. и "Щурците", но в различен аранжимент.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени