Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Електрически хиперавтомобил събра многобройна публика в родопско село

Снимка: Кети Тренчева

Представянето на първия изцяло български  електрически хиперавтомобил събра хиляди хора от страната на площада в родопското село Слащен. 

От екипа, разработил колата на бъдещето, се надяват това да постави България на световната карта в производството на спортни и бутикови  автомобили.

Да заменят гледката от тютюневите ниви с автомобил, наречен извънземен, се оказа истинско предизвикателство за хората от Чеча, които още от сутринта се събираха на площада в Слащен.

Стотици коли пристигаха и от цяла България, за да видят чудото, което се показа с четиричасово  закъснение. Ученици от Габрово с фотоапарати чакаха търпеливо, за да заснемат появата на електрическия хиперавтомобил, споделя 12-годишният Виктор:

олата, която се е правила толкова дълго време. Вижте колко много хора има. И искаме да я снимаме и да я покажем в нашето училище и не само там в Габрово"
 
Идеята за празника на иновациите  е на създателя на футуристичния  автомобил Ахмед Мерчев, родом от село Слащен:

"Брандът е изцяло български. Разработващият и производственият екип са изцяло български. Това, което се опитваме - да развием това производство в България".

Кметът на община Сатовча Арбен Мименов е убеден, че този факт, плод на деветгодишни усилия, ще промени  облика на целия район: "Това е огромно чудо. Наистина вярвам, познавам Ахмед Мерчев", сподели кметът.

Част от инженерния екип, разработил първият изцяло български електрически хиперавтомобил, е и учителят по физика в местната гимназия Северин Кавалов:

"Гордост за Слащен, гордост за общината, за областта, за цяла България е гордост. Велико постижение на едно наше момче, което е завършило тук - нашата гимназия, и аз съм бил учител по физика", коментира той.

Местният учител обаче призна, че няма да е лесно предприемчивите и млади хора да се върнат в района.

Снимки -  Кети Тренчева.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна